BEBERAPA tahun lalu, penulis ditugaskan untuk menemuramah penghuni sebuah rumah jagaan orang tua di Negeri Sembilan.

Sebaik melangkah ke sebuah dorm, hati kecil ini terusik. Masakan tidak, ruang itu dipenuhi dengan ibu bapa malang yang ditinggalkan. Ada yang nampak ceria, namun majoritinya bermuram durja.

Seperti yang dijanjikan, penulis dibenarkan mendekati seorang lelaki tua yang dikatakan memilih sendiri duduk di rumah jagaan berkenaan.

Beliau menangis sebaik mendengar soalan pertama yang diajukan penulis. Beritahu beliau, perbuatan lampaunya yang mengabaikan tiga anak yang sedang membesar gara-gara terlalu sibuk dengan kerjaya sebagai jurufoto sangat dikesali.

Mahu dipendekkan cerita, pada usia 50-an beliau jatuh sakit. Pun demikian, tiada seorang pun daripada anaknya mahu menjaganya. Lebih teruk lagi, beliau dihalau keluar dari rumah. Tiada pilihan lain, lelaki berkenaan mendaftarkan diri secara sukarela di rumah jagaan orang tua.

Melihat kepada situasi pilu berkenaan, penulis terfikir sejenak. Mengapa si anak tergamak berbuat demikian? Adakah disebabkan mahu membalas dendam terhadap perbuatan silam bapa mereka?

Bukankah seburuk-buruknya si ayah, perbuatan tersebut sangat ditegah di sisi agama? Bukankah kedudukan ibu bapa di sisi ALLAH amatlah tinggi sehinggakan ALLAH meletakkan perintah berbuat baik kepada mereka bersebelahan dengan perintah tidak menyembah selain daripada ALLAH dan mensyirikkan-NYA?

Si Tanggang moden

Bagi membincangkan topik tersebut, Sinar Islam Plus mendapatkan ulasan pendakwah Dr Mohd Faisol Ibrahim.

Dengan penuh kesungguhan, Dr Mohd Faisol berkata, anak-anak yang dipupuk dengan ilmu naqli (al-Quran) dan aqli (sunnah), di samping menekankan adab-adab Islam dalam jiwa, merupakan ganjaran terhebat kepada orang tuanya.

Namun, jika ibu bapa gagal mendidik anak dengan jiwa yang dipasak dengan dua sumber utama agama itu (naqli dan aqli), ia merupakan satu kerugian besar.

“Rugi kerana tidak menggunakan peluang yang ALLAH SWT berikan sepenuhnya bagi menyemai saham pada hari akhirat kelak,” ujarnya.

Ujar pendakwah itu lagi, tidak mudah sebenarnya hidup pada era milenial yang dilingkari dengan pelbagai liku. Situasi sebegitu sememangnya menuntut ibu bapa lebih peka, prihatin, cakna, di samping memiliki kekuatan iman yang utuh.

Cabaran-cabaran yang hadir itulah yang mewujudkan segelintir anak yang tidak patuh kepada ibu bapa. Mereka mempunyai pemikiran sendiri yang adakalanya salah dan tersasar,” katanya.

Pun demikian, apapun tantangan yang hadir, seorang anak perlu memahami tanggungjawab dan keterbatasan mereka terhadap ibu bapa tanpa mengambil pusing soal sejarah hidup orang tuanya, status hidup, warna kulit, agama, pangkat, kekayaan, waima agama mereka.

Dalam erti kata mudah, siapa pun ibu bapa kita, seorang anak sangat ditegah daripada memperlekehkan, apalagi melakukan perbuatan derhaka.

“Anak derhaka akan dimurkai ALLAH SWT dan tidak mencium bau syurga. Itu adalah jaminan ALLAH SWT dan memang selayaknya. Anak derhaka itu ialah anak yang tidak mengenang jasa. Mereka tidak berbakti kepada orang tua, walhal ia adalah jalan mudah menuju ke syurga.

“Hari ini, saya lihat anak derhaka boleh digelar sebagai ‘si tanggang moden‘. Bermacam berita yang dipaparkan di dada akhbar dan televisyen. Ada yang sanggup memukul dan mencerca ibu bapa gara-gara impian mereka tidak dipenuhi.

“Ada juga yang menghantar ke rumah jagaan orang tua tanpa rela, halau ibu bapa dari rumah dan sanggup tinggalkan ibu bapa di jalanan,“ katanya dengan nada kesal.

Daripada Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda: “Celakalah dia, celakalah dia, celakalah dia,“. Lalu baginda ditanya: “Siapa Ya Rasulullah? Jawab baginda: “Sesiapa yang mendapati kedua-dua orang tuanya (dalam usia lanjut) atau salah seorang daripada kedua-duanya, tetapi tidak berusaha masuk syurga (dengan memelihara orang tuanya sebaik-baiknya).“ (Hadis Riwayat Muslim)

Baca juga Teladani cara Uwais al-Qarni menyantuni ibunya yang lumpuh. Sesungguhnya, kasih ibu sampai ke syurga

Berbakti selamanya

Iklan

Dr Mohd Faisol yang juga Pensyarah Kanan Fakulti Ekonomi dan Muamalat Universiti Sains Islam Malaysia menambah, anak yang soleh dan solehah akan selamanya berbakti kepada ibu bapa semasa hayat mereka.

“Ketahuilah, mak ayah kita adalah salah satu nikmat terbaik yang ALLAH YANG MAHA BERKUASA kurniakan dan memang tiada tolok bandingnya,“ terangnya.

Dalam hal tersebut, ALLAH telah memberi peringatan jelas menerusi Surah al-An‘am, ayat 151: “Katakanlah, marilah, supaya AKU bacakan apa yang telah diharamkan oleh Tuhan kamu kepada kamu, iaitu janganlah kamu sekutukan dengan ALLAH sesuatu pun; dan hendaklah (kamu) membuat baik kepada ibu bapa.”

Justeru, dengan penuh rasa tawaduk, pendakwah itu mengajak masyarakat untuk terus menabur jasa kepada ibu bapa masing dengan apa cara sekali pun.

Sesungguhnya, pengorbanan mereka tidak boleh dibalas dengan wang ringgit atau harta benda. Berbakti dan gembirakanlah mereka sedaya mungkin semasa ibu dan ayah masih hidup agar kita tidak terkilan pada kemudian hari,“ ungkapnya.

Semua pandangan yang diperkatakan oleh Dr Mohd Faisol dipersetujui oleh pendakwah Asmak Husin. Kata Asmak, memang sudah menjadi lumrah dalam kehidupan manusia yang kadangkala berselisih pandangan dan tidak sependapat.

Pun demikian, dengan ibu bapa, seorang anak perlulah sentiasa beralah dengan orang tuanya, sekalipun pendapat mereka dilihat kurang tepat dan sedikit tergelincir.

Iklan

“Tiada gunanya bertegang leher, membeliakkan biji mata atau meninggikan suara semata-mata mahu menegakkan pendapat. Ingat, pangkat kita hanya sebagai seorang anak. Biarkan mereka. Sebagai anak kita perlu faham bahawa ibu ayah juga ada ego mereka tersendiri,” katanya.

Bagaimana pula jika kedua-dua ibu bapa kita telah pergi menghadap ILAHI? Jawab pendakwah terkenal itu, antara perkara yang perlu anak-anak lakukan adalah meraikan dan menyambung kembali silaturahim dengan sahabat-sahabat orang tuanya.

Agama Islam amat menganjurkan setiap umatnya untuk menyambung pertalian (silaturahim) dengan sesiapa sahaja, bukan hanya sesama ahli keluarga, tetapi dalam kalangan sahabat-handai ibu bapa mereka,“ jelasnya.

Rasulullah SAW bersabda: “Barangsiapa yang ingin diluaskan rezekinya serta dipanjangkan usianya, maka hendaklah dia menyambung pertalian silaturahim.” (Hadis Riwayat Bukhari)

Tutur pendakwah itu lagi, ungkapan reda ALLAH SWT terletak kepada reda kedua-dua ibu bapa perlu direnung dan diperhalusi sedalam-dalamnya.

“Sekali lagi, saya ingin tegaskan, kita perlu menyantuni dan menghormati ibu bapa, sungguhpun mereka bukan beragama Islam. Kita wajib taat kepada mereka kerana ALLAH SWT dan bukan batang tubuhnya,“ ujarnya.