UMAT Islam digalakkan memperbanyakkan amalan-amalan kebaikan dalam bulan Syaaban.

Ia juga berdasarkan sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

“Bulan Rejab adalah bulan Allah dan Allah telah melebihkan darjatnya daripada segala bulan seperti halnya kelebihan-Ku atas segala makhluknya, Syaaban itu bulanku dan Allah telah melebihkan atas segala bulan seperti kelebihan-Ku atas segala nabi-nabi, dan Ramadan pula adalah bulan umatKu dan Allah melebihkan atas segala umat”.

Hadis ini menjelaskan tentang tiga bulan termasuk bulan Syaaban. Oleh itu, masyarakat Islam memperbanyakkan amalan pada bulan ini dengan membuat pelbagai aktiviti ibadah untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT seperti puasa, solat, membaca al-Quran, berdoa, bersedekah, bertahlil, berwirid dan sebagainya.

Mereka yang sudah sebati dengan amalan tersebut melakukannya kerana mereka melihat kepada pengisian ibadah pada bulan atau hari tersebut tidak bertentangan dengan syariat Islam.

Semua amalan diyakini baik bagi mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Antara contoh amalan yang dilakukan mereka yang dianggap Sunnah Rasulullah SAW:

1. Puasa sunat

Mengikut Sunnah Nabi Muhammad SAW membanyakkan puasa di bulan Syaaban.

2. Membaca surah Yasin

Nabi Muhammad SAW menggalakkan umatnya membaca al-Quran. Setiap huruf diberi ganjaran pahala berganda. Surah Yasin adalah satu surah dalam al-Quran.

Waswas
SEBELUM menunaikan solat, amalkan baca doa daripada Surah al-Mukminun, ayat 87 dan 98 untuk mengelakkan diri daripada diganggu syaitan ketika sedang menghadap ALLAH SWT.

3. Berdoa

Nabi Muhammad SAW mengatakan bahawa doa itu senjata orang mukmin. Allah SWT memerintah hambaNya berdoa nescaya Allah SWT memperkenankan doa mereka.

4. Mengadakan majlis kenduri

Nabi Muhammad SAW menggalakkan bersedekah dan mengeratkan silaturrahim. Kenduri juga merupakan perhimpunan sanak keluarga.

5. Bertahlil

Iklan

Kerana berpendapat tahlil itu mengandungi bacaaan dari ayat al-Quran, zikir Lailaha illallah, berdoa dan beristighfar mohon keampunan Alah SWT terhadap keluarga yang meninggal dunia agar dicucuri rahmat ke atas rohnya.

Namun, amalan-amalan tersebut tiada larangan melakukan pada bulan Syaaban, tiada pula disunatkan kerana bulannya, hari atau malamnya tetapi apa yang disunatkan ialah kerana kesunnahan ibadah tersebut.

Al-Hafiz bni Rejab (r.a) menyebut di dalam kitabnya Lataa’if al-Ma’aarif tentang isu ini setelah membincangkan secara panjang lebar, Malam Nisfu Syaaban asalnya diutamakan oleh golongan tabi’in di kalangan penduduk Syam antaranya Khalid bin Mi’dan, Makhul, Luqman bin ‘Amir dan lain-lain di mana mereka beribadah bersungguh-sungguh pada malam tersebut.

Pada malam Nisfu Syaaban mereka membaca surah Yasin (3 kali). Sama ada secara individu atau berjemaah diikuti dengan doa selepasnya.

  • Bacaan Yasin pertama, niatkan memohon dipanjangkan umur untuk mentaati segala perintah dan menjauhi larangan Allah SWT.
  • Bacaan Yasin kedua, niatkan mohon keluasan rezeki yang halal serta diberkati.
  • Bacaan Yasin ketiga, niatkan memohon ditetapkan iman yang sempurna sehingga meninggal dunia kelak.

Baca juga 4 qul, perisai ampuh hindari hasutan syaitan, iblis

Iklan

Jadi, sempena bulan Syaaban ini, marilah kita mengamalkan amalan-amalan yang baik bagi melatih diri menuju Ramadan.

Apa pun, semua itu terpulang kepada kemampuan masing-masing. Andai kata kita tidak mampu berpuasa, tidak perlu puasa.

Sebaliknya, jika mampu, bolehlah kita lakukan bersama-sama keluarga di rumah.

Ambillah peluang sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan untuk melatih anak-anak kita berpuasa.

Sumber: Datuk Haji Abd Majid Omar