SEMPENA HARI HIJAB SEDUNIA  (SIRI 2)

PENDAKWAH Ustaz Ahmad Lutfi Abdul Wahab Al-Linggi menyifatkan berhijab itu tidak susah, namun inti pati paling sukar adalah bagaimana untuk kekal istiqamah.

Ini kerana katanya, syaitan akan berterusan dan tidak akan duduk diam sebaik melihat seorang Muslimah mula memakai hijab.

Berdasarkan firman ALLAH: “Oleh itu, hendaklah engkau (wahai Muhammad) sentiasa tetap teguh di atas jalan yang betul sebagaimana yang diperintahkan kepadamu, dan hendaklah orang-orang yang rujuk kembali kepada kebenaran mengikutmu berbuat demikian; dan janganlah kamu melampaui batas hukum-hukum Allah; sesungguhnya Allah Maha Melihat akan apa yang kamu kerjakan.“ (Surat Hud, ayat 112)

Ustaz Ahmad Lutfi
USTAZ Ahmad Lutfi menyifatkan berhijab tidak susah, namun inti pati paling sukar adalah untuk kekal istiqamah.

Sehubungan itu, kata pendakwah berkenaan, seseorang yang ingin berubah perlu berusaha bersungguh-sungguh meninggalkan segala perkara yang boleh menjuruskan diri mereka kembali kepada keadaan asal.

“Kehidupan di dunia penuh dengan dugaan, maka kaedah pertama untuk seseorang kekal istiqamah adalah berdiri di jalan ALLAH dengan memohon doa kepada-NYA sama seperti yang Rasulullah SAW lakukan.

“Manusia diciptakan tak ada yang sempurna. Baginda pernah katakan bahawa sekuat-kuatnya seorang manusia, dia tidak akan mampu beristiqamah sebenar-benarnya istiqamah,“ terang beliau.

Berikut saranan Ustaz Ahmad Lutfi untuk Muslimah kekal istiqamah dalam menutup aurat dan bertudung secara sempurna:

1 Mengingati mati
Renungkan apakah kita menunggu kain kafan yang akan menjadi hijab yang pertama dan terakhir?

2 Menghitung nikmat ALLAH

tudung
Renungkan betapa banyak nikmat ALLAH beri. Sungguh tidak terhitung banyaknya. Dari situ, kita harus berfikir begitu banyak DIA memberikan nikmat dan apa yang kita minta, tetapi ketika ALLAH meminta berhijab, mengapa kita ingkar?

3 Bergaul orang beriman
Berkumpul dengan golongan yang menitikberatkan ajaran agama Islam. Belajar untuk istiqamah, kuatkan iman dan ucapkanlah ‘selamat tinggal‘ untuk segala keburukan dan perkara sia-sia.

Iklan

4 Berubah mengikut kemampuan
Melakukan amalan baik sudah pasti diberikan ganjaran hebat daripada ALLAH. Ramai beranggapan jika ingin berubah ia perlu dilakukan secara drastik. Sebenarnya, amalan paling dicintai ALLAH ialah amalan yang sedikit, tetapi berterusan.

tudungSabda Rasulullah SAW: “Aishah bertanya kepada Nabi SAW: Amalan apakah yang paling dicintai Allah? Baginda menjawab; ‘Yang dikerjakan terus-menerus walaupun sedikit. Baginda juga bersabda: ‘Beramallah sesuai dengan kemampuan kalian.‘“ (Sahih Al-Bukhari).

5 Doa senjata orang mukmin
Pernah suatu ketika seorang lelaki berjumpa dengan Syeikh Ramadhan Al-Buti lalu bertanyakan mengenai perilakunya yang sentiasa melakukan maksiat sehinggakan merasai ‘kelazatan‘ perbuatan itu.

Menangis Syeikh Ramadhan mendengar keluhan pemuda itu. Lalu dia berkata:
“Wahai pemuda janganlah engkau mengadu kepadaku, tetapi mengadu kepada ALLAH yang MAHA MENDENGAR, MAHA MENGETAHUI.“

Baliklah pemuda itu kerumah. Selang beberapa bulan pemuda itu datang semula kepada Syeikh Ramadhan dan berkata: “Wahai Syeikh sesungguhnya pada waktu aku mengadu kepada engkau, aku merasai kelazatan melakukan maksiat, tetapi hari ini aku merasai kemanisan dalam ibadah.“

ANEKDOT
BEZA antara jilbab dan khimar

Iklan

– Hijab bukan hiasan, tetapi menjadi ‘gaun kehormatan’.
– Hijab terbahagi pada jilbab dan khimar (kerudung).
– Secara ringkas, lilbab merupakan pakaian longgar dan labuh yang menutup secara keseluruhan sehingga tidak menampakkan sebarang bentuk tubuh.
– Sementara itu, khimar pula menutup kepala, leher hingga bahagian dada wanita dari belakang dan depan termasuk tulang selangka.

Sumber: Pendakwah Ustaz Ahmad Lutfi Abdul Wahab Al-Linggi

Foto: Canva dan Freepik