HAMPIR sebulan kita berhadapan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak ia dikuatkuasakan pada 18 Mac lalu. Hari ini bermulanya fasa ketiga PKP yang bakal berakhir 28 April ini.

Sepanjang tempoh ini, bukan semua orang bernasib baik. Ada orang yang terkesan dari segi punca pendapatan hinggakan terputus bekalan makanan.

Ya, tiada siapa yang menginginkan keadaan begitu. Namun, seandainya begitulah yang dihadapi mereka, kita yang berupaya dan berkemampuan ini, berusahalah cuba membantu golongan kurang bernasib baik ini.

Tidak dinafikan memang ada pihak yang mewujudkan tabung bantuan khas kepada mereka yang terkesan akibat PKP yang bertujuan untuk memutuskan rantaian penularan wabak koronavirus (Covid-19).

Dalam kes di luar jangkaan ini, bolehkah pihak masjid menggunakan dana masjid hasil kutipan sedekah atau sumber-sumber lain untuk membantu ahli kariah dan pihak yang terkesan tersebut?

Bukan apa, segelintir orang menanggap bahawa ia merupakan tabung masjid khas untuk kegunaan rumah ALLAH dan aktiviti yang berkaitan dengannya.

Sebelum memperincikan jawapannya, kita perlu fahami bahawa sumbangan derma kepada pihak masjid menerusi apa sahaja saluran seperti tabung masjid atau secara dalam talian termasuk dalam kategori tabarru’.

Ia sebagaimana yang dinyatakan oleh para fuqaha. Tabarru’ adalah usaha seorang mukallaf mengeluarkan harta atau manfaat kepada selainnya pada masa sekarang atau pada masa akan datang tanpa sebarang balasan dengan niat berbuat kebajikan dan kemakrufan. (Rujuk Al-Mausu’ah Al-Fiqhiyyah Al-Kuwaitiyyah (10/65)

Ayat itu jelas menunjukkan bahawa si penderma tadi tidak mengharapkan balasan duniawi untuk dirinya, melainkan semata-mata mengharapkan ganjaran dan pahala.

Pada masa sama, penderma membuat sumbangan itu demi memberikan manfaat kepada orang lain sama ada pada masa sekarang atau akan datang.

Maka, pihak pentadbiran dan pengurusan masjid dalam hal ini bertindak sebagai pihak yang mengawal selia aturan dan saluran duit-duit tersebut. Mereka perlu memastikan ia digunakan untuk kemaslahatan dan kebajikan umat Islam setempat khususnya dan umat Islam sejagat umumnya.

Iklan

Dalam isu menggunakan dana masjid bagi membantu golongan yang terkesan sepanjang tempoh PKP ini, pihak masjid dan surau boleh menggunakan dana hasil sumbangan derma bersifat umum yang diperoleh daripada pelbagai pihak untuk disalurkan kepada ahli-ahli kariah yang memerlukan.

Dari segi bentuk dan kadar bantuan pula, terserah kepada kebijaksanaan pengurusan masjid untuk melaksanakannya. Namun begitu, mereka perlu mengambil kira beberapa faktor dan mengikut kemampuan pihak masjid.

Justeru, pihak jawatankuasa masjid tidak perlu lagi ragu-ragu dalam menggunakan tabung masjid untuk membantu mereka yang terkesan akibat PKP.

Akan tetapi, mereka perlu memastikan bahawa dana kutipan itu adalah hasil sumbangan umum, bukan daripada tabung khas seperti tabung wakaf, pembinaan masjid, anak yatim dan sebagainya.

Mudah-mudahan segala usaha murni yang dilakukan itu sedikit sebanyak dapat meringankan beban kesusahan ahli kariah masjid dan surau berkenaan.

Iklan

Semoga amal kebajikan yang dilakukan seluruh umat Islam ini akan digantikan oleh ALLAH SWT dengan melepaskan umat-NYA daripada ujian musibah Covid-19.

(Sumber: Irsyad Al-Fatwa Siri ke-477: Bolehkah Dana Masjid Digunakan bagi Membantu Umat Islam yang Terkesan Ekoran Covid-19, laman web rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan)

Foto: 123rf