Jangan maki hamun anak-anak, kelak ia akan berbalik kepada kita

Maki hamun anak-anak
November 4, 2020
Oleh Nurulfatiha

BEKERJA dari rumah bukanlah asing lagi buat kebanyakan daripada kita. Itulah normal baharu yang perlu disesuaikan dalam keadaan sekarang dalam usaha untuk memerangi Covid-19.

Malah, anak-anak juga terpaksa membiasakan situasi itu untuk bersekolah dari rumah juga.

Iklan

Maka, faham-faham sahajalah apabila ibu bapa dan anak masing-masing di rumah, riuh sakan kediaman kita dengan pelbagai ragam.

Namun, tanggungjawab hakiki terhadap kerjaya masing-masing perlu dilunaskan apalagi ketika tempoh waktu bekerja.

Semuanya terpulang kepada cara masing-masing untuk ‘mengharmonikan’ dan menyeimbangkan antara tanggungjawab mengurus keluarga dan bekerja dari rumah.

Iklan

Dalam kesibukan kerja kita itu, kadangkala ibu bapa secara tidak sengaja bercakap dengan nada tinggi kepada anak-anak. Adakalanya melepaskan kemarahan kepada anak-anak dek kerana terkejar-kejar menyiapkan tugasan pejabat di rumah dan tertekan melayan macam-macam karenah anak di rumah.

Walaupun anak-anak hanya diam dan tidak membalas kata-kata ibu bapa tadi, tetapi mereka juga punya perasaan. Pasti terselit rasa sedih kerana menjadi mangsa amarah ibu bapa yang meluap-luap.

Apatah lagi jika ia melibatkan kesalahan yang kecil dan remeh. Itu belum lagi bercerita bab ibu bapa yang sampai tahap memaki hamun anak-anak dek kerana gagal mengawal emosi.

(Artikel berkaitan: ‘Didiklah anak lelaki dengan penuh sabar’ – Dr Hamid)

Dalam hal ini, pendakwah Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani mengingatkan agar ibu bapa tidak marah anak-anak hingga tahap memaki hamun mereka.

Jelasnya, kata-kata yang keluar dari mulut kita bukan sahaja akan memberi kesan kepada anak-anak. Malah, ia juga akan berbalik kepada diri kita semula.

Maki hamun anak-anak
BERCAKAPLAH dengan anak dengan lemah-lembut.

“Mak ayah, cakaplah lembut-lembut dengan anak-anak. Jangan maki hamun anak-anak.

“Bila kita maki hamun anak-anak kita, maknanya kita mendoakan yang tak baik kepada mereka.

“Akhirnya, (kata-kata itu) berbalik kepada kita semula. Untuk apa kita maki hamun mereka? Ingatlah percakapan itu merupakan doa kita” katanya sebagaimana dipetik menerusi video TikTok di Instagram miliknya baru-baru ini.

Justeru, jagalah percakapan dan tutur kata kita kepada anak-anak. Apa sahaja yang keluar dari mulut kita bukan sekadar doa semata-mata.

Lebih parah lagi apabila anak-anak meniru gaya pertuturan kita. Bukankah malu seandainya anak-anak kita kelak bercakap demikian dengan orang lain?

Renungkanlah hal ini. Masih belum terlambat untuk kita memperbetulkan keadaan sebelum ia menjadi lebih buruk lagi.

Sumber: Instagram @ustazahmaddusuki

Foto: Freepik

About Nurulfatiha

Biodata Penulis
Iklan