SEJAK Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) bermula hari Rabu lalu, ramai yang ambil peluang untuk pulang ke kampung.

Maklum sajalah, sebaik saja dibenarkan untuk merentas negeri, perkara pertama dalam fikiran adalah pulang ke kampung halaman.

Hampir tiga bulan tak bertemu ibu bapa, adik-beradik dan saudara-mara yang jauh berlainan negeri sebelum ini. Hanya telefon menjadi penghubung kita, sudah tentu tak sama bila kita bersua muka.

Tambah-tambah lagi Syawal masih lagi berbaki 10 hari. Hinggakan orang gelarkannya sebagai Aidilfitri 2.0, Aidilfitri fasa dua dan macam-macam lagi nama lain yang diberikan.

Barangkali sekarang ni ada yang sedang dalam perjalanan ke kampung halaman masing-masing. Malah, ada yang telah sampai lebih awal lagi.

Tak kiralah bila masanya kita sampai ke kampung masing-masing yang jaraknya jauh, kita kena ambil berat pasal solat jamak dan qasar.

Bukan apa, takut nanti terlebih hari di kampung, tapi kita masih lagi solat jamak dan qasar. Sedangkan, ada tempoh masa bagi keringanan solat ini yang perlu kita tahu.

Berapa lamakah sebenarnya seseorang boleh melakukan solat jamak dan qasar kalau tidak tahu berapa lama dia beraya di kampung?

Sebelum memberikan periciannya, pendakwah dan penulis, Ustaz Mustafar Mohd Suki memberikan penjelasan tentang hukum solat jamak dan qasar bagi mereka yang jauh balik beraya di kampung.

USTAZ MUSTAFAR

Ujar beliau, balik berhari raya adalah perkara yang harus dan menjadi sunat jika diniatkan khusus untuk menghubungkan silaturahim, ziarah-menziarahi dan selainnya.

Iklan

“Jika balik ke kampung halaman, seseorang itu hanya boleh solat jamak dan qasar dalam perjalanan pergi dan balik sahaja seperti pandangan Imam Khatib al-Syirbini dalam kitabnya Mughni Muhtaj dan majoriti ulama Mazhab Syafie,” jelas beliau.

Namun begitu, andai kata kita menziarahi saudara-mara yang bukan berada di kampung halaman kita, kata Ustaz Mustafar, kita boleh mengerjakan solat jamak dan qasar dengan syarat mencukup jarak 85 kilometer ke atas.

“Tempoh dibenarkan pula adalah lima hari termasuk perjalanan pergi dan balik,” jelas beliau.

Kepada mereka yang tak tahu lagi berapa lama lagi dia akan menginap di kampung atau di tempat saudara-maranya, usah risau tentang keringanan solat yang diberikan.

Ini kerana, agamawan itu menjelaskan, kita masih boleh menunaikan solat jamak dan qasar sehingga pulang semula ke tempat asal kita bermukim.

Tapi janganlah jadikan ‘tak pasti berapa lama duduk di kampung’ sebagai alasan untuk membolehkan diri masing-masing solat jamak dan qasar pula.

Iklan

Ingat ya, kalau kita hanya pulang ke kampung melepaskan rindu pada ibu bapa, adik-beradik dan sebagainya, kita hanya boleh solat jamak dan qasar dalam perjalanan pergi dan balik saja kalau jaraknya lebih 85 kilometer.

Semoga jawapan itu boleh menjadi panduan buat kita yang pulang dan beraya di kampung.

Selamat Hari Raya Aidilfitri semua pembaca SinarPlus.