ZAKAT fitrah ialah zakat diri yang difardukan ke atas individu lelaki dan wanita Muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat ditetapkan.

Zakat fitrah pada istilahnya merupakan sedekah wajib dikeluarkan selepas berbuka untuk beraya dan selesainya bulan Ramadan.

Perintah menunaikan zakat fitrah bermula pada tahun kedua Hijrah iaitu tahun diwajibkan puasa pada bulan Ramadan untuk mensucikan umat Islam yang berpuasa daripada kata-kata dan perbuatan tidak berguna.

Zakat fitrah juga adalah untuk memberi makanan kepada golongan miskin dan mencukupkan keperluan dan permintaannya pada 1 Syawal.

Pun begitu, zakat fitrah berbeza dengan zakat harta kerana ia merupakan kewajipan ke atas individu, sedangkan zakat harta kewajipan kepada harta-harta dimiliki.

Oleh sebab itu, tidak disyaratkan pada zakat fitrah seperti apa yang disyaratkan pada zakat harta, seperti nisab, haul dan sebagainya.

Berbicara mengenai zakat fitrah, sukar untuk menidakkan terdapat umat Islam terlupa untuk melunaskan zakat tersebut dalam tempoh ditetapkan.

Boleh dibayar Ramadan hingga solat sunat Aildifitri, ini kadar bayaran zakat fitrah setiap negeri

Jadi bagaimana caranya? Boleh ke nak bayar sekarang zakat fitrah tahun ini?

Iklan

Berikut penjelasan daripada Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) berhubung situasi tersebut menerusi segmen Q&A Zakat.

“Fuqaha telah membahagikan waktu menunaikan zakat fitrah kepada empat fasa iaitu fasa harus bermula 1 Ramadan, fasa wajib bermula terbenam matahari sehingga terdirinya solat sunat Aidilfitri, fasa makhruh selepas mendirikan solat sunat Aidilfitri dan fasa haram selepas terbenamnya matahari 1 Syawal.

“Sekiranya terlupa dan sudah melewati waktu pastilah hukumnya haram dan berdosa.

“Sama seperti orang yang melewatkan solat fardu sehingga melewati batas waktunya tanpa uzur,” ujarnya.

Tambah MAINS, walaupun begitu bagi mereka yang terlewat melunaskan zakat fitrah, maka perlu melakukannya segera mungkin.

Iklan

“Dalam hal ini, hendaklah segera mengeluarkan zakat fitrah walaupun sudah masuk waktu haram.

“Ketika itu, zakat fitrah sudah dianggap sebagai qada di sisi ALLAH SWT.

“Inilah keindahan Islam, ibadat yang dianjurkan kepada kita adalah satu bentuk disiplin. Jika ditaati mampu membentuk keperibadian dan akhlak yang cantik di sisi manusia, apatah lagi di sisi ALLAH.

“Ini kerana setiap amalan ada batas waktunya tersendiri sama ada solat, zakat, puasa dan haji,” terangnya lanjut.

Sementara itu, zakat fitrah wajib dibayar berdasarkan keberadaan seseorang itu ketika masuknya waktu wajib untuk zakat fitrah. Ia bermula pada malam hari raya sehingga sampai sebelum solat hari raya.

Zakat perniagaan

Baca juga Jangan culas bayar zakat fitrah, harta. Raih pahala berganda 10 akhir Ramadan

Misalnya, ketika itu kita berada di tempat kerja dan belum pulang ke kampung adalah lebih baik membayar zakat fitrah di tempat kerja kerana ia bersifat yakin dan tahqiq. Sedangkan, kepulangannya ke kampung masih lagi dalam bentuk sangkaan dan yang mungkin tidak berlaku.

Begitu juga dengan pembayaran awal boleh menyelesaikan tanggungjawab dengan sebaik mungkin dan bukan dalam bentuk tergopoh-gapah atau mungkin berlaku sebarang halangan yang menyebabkan terlepasnya daripada menunaikan zakat fitrah pada waktu wajibnya.