DOA keluar rumah mengandungi makna, kandungan, dan manfaat luar biasa ketika dibaca secara rutin setiap hari.

Cuba kita hayati erti doa tersebut, dimulai dengan menyebut nama Allah, kemudian  dilanjutkan dengan penyerahan diri kepada Allah.

Setelah itu, pengakuan yang setinggi-tingginya bahawa hanya Allah pemilik segala  daya dan kekuatan.

Ada sebuah hadis dari Anas bin Malik yang pernah mendengar Rasulullah SAW  menjelaskan keutamaan daripada doa ini.

Hadis tersebut berbunyi:

Ertinya: Apabila seseorang keluar dari rumahnya kemudian dia membaca doa  “bismillahi tawakkaltu ‘ala allah laa haula wa laa quwwata illaa billaah”, Maka  disampaikan kepadanya, ‘Kamu diberi petunjuk, kamu dicukupi kebutuhannya, dan kamu dilindungi.’ Seketika itu syaitan-syaitan pun menjauh darinya. Lalu salah satu  syaitan berkata kepada temannya, ‘Bagaimana mungkin kalian bisa mengganggu orang  yang telah diberi petunjuk, dicukupi, dan dilindungi.’ (HR. Abu Daud dan Turmudzi)

Ini manfaat dari membaca doa bismillahi tawakkaltu ‘ala allah laa haula wa laa  quwwata illaa billaah saat keluar rumah:

1. Mendapat perlindungan Allah SWT

Umat Islam yang membaca doa ini saat keluar rumah, sentiasa akan berada dalam perlindungan Allah SWT. Tidak ada sebaik-baik penjaga selain Allah SWT.

Setiap langkahnya akan mendapat bimbingan Allah SWT. Hatinya akan digerakkan menuju ke hal yang baik-baik saja.

2. Dijauhkan daripada merbahaya

Tidak ada seorang pun yang tahu apa yang akan terjadi di luar rumah. Bahaya boleh datang secara tiba-tiba, tanpa petunjuk dan tanpa disedari.

Itulah sebabnya sangat penting bagi seorang muslim untuk membaca doa keluar rumah. Dengan doa tersebut, dirinya akan dijauhkan daripada segala merbahaya yang mengancam keselamatan.

Artikel berkaitan: Nak ziarah orang sakit jangan semberono saja, ketahui adab-adab yang diajar oleh Islam

3. Mendapat kekuatan dari Allah

Doa ini berisi pengakuan bahwa tidak ada daya dan kekuatan kecuali dengan Allah SWT.

Iklan

Dialah pemilik kekuatan tertinggi di segenap penjuru alam semesta ini. Seorang hamba yang membaca doa ini akan diberi kekuatan oleh Allah SWT.

Dengan kekuatan tersebut, ia dapat menyelesaikan urusannya di luar rumah.

4. Dijauhkan daripada godaan syaitan

Dunia ini diliputi oleh godaan dan tipu daya syaitan. Hal ini telah menjadi janji syaitan saat dikeluarkan dari syurga yang akan berusaha untuk menjerumuskan manusia dari jalan kebenaran menuju jalan kesesatan.

Dengan doa ini, syaitan tidak akan mampu menggoda seorang hamba yang telah mendapat perlindungan dari Allah.

Iklan

5. Kembali ke rumah dengan selamat

Akhirnya, harapan terbesar daripada seorang hamba yang keluar rumah adalah akan kembali pulang ke rumah dengan selamat, tidak kurang satu apapun. Kembali bersukaria dengan keluarga di rumah. Dengan doa ini, Allah akan memelihara langkah seorang hamba pulang ke rumahnya dengan selamat.

SinarPlus doakan semoga kita semua dilancarkan urusan ketika keluar rumah dan kembali dengan selamat.

Sumber: ILMUSIANA