AWAL perkahwinan memang semuanya indah dan manis-manis belaka. Namun, hari tidak selalunya indah dan langit tidak selalunya cerah.

Adat berumah tangga pasti ada pasang surutnya. Begitu jugalah dengan Suraya Abdul Rahman (bukan nama sebenar) dan suaminya, Faizul Halim (bukan nama sebenar).

Selama hampir empat tahun melayari bahtera hidup bersama, acap kali juga mereka bertikam lidah. Bermula dengan perkara yang remeh, pertelingkahan mereka semakin melarat hari demi hari.

Segalanya berpunca gara-gara Suraya yang berkecil hati dengan sikap suaminya. Faizul terlalu sibuk dengan kerjanya. Lelaki itu menjawat jawatan penting di tempat kerjanya dan kerap bekerja di luar kawasan.

Suraya yang turut bekerja tertekan dengan keadaan itu. Masakan tidak, beliau terpaksa mengurus keperluan tiga orang anaknya yang masih kecil iaitu berusia antara enam bulan hingga tiga tahun, selain menyelesaikan kerja-kerja rumah yang lain.

Adakalanya wanita itu terduduk lemah mengenang nasib diri yang bersendirian melalui semua tugas itu. Bukannya Faizul tidak cuba untuk membantu, tetapi beliau terlampau sibuk dengan urusan kerjanya.

“Sampai bila kita nak hidup begini. Saya penat urus semua sendirian. Awak kena tolong saya urus rumah tangga kita sama-sama,” luah Suraya pada suatu hari ketika suaminya pulang ke rumah.

Enggan melepaskan

Faizul  menyuruhnya bersabar, sementelah beliau mencari penyelesaiannya bagi meringankan beban isterinya. Malangnya terlalu lama masa diambil untuknya bertindak.

Akibatnya, Suraya mula tawar hati dengan sikap endah tidak endah suaminya. Akhirnya, terluahlah permintaan wanita berusia 30 tahun itu untuk meminta cerai.

Talak tiga
LAFAZ cerai di luar mahkamah perlu dibuat pengesahan di hadapan hakim dalam tempoh selewat-lewatnya tujuh hari dari tarikh lafaz tersebut.

Perkataan cerai itu benar-benar membuatkan Faizul bungkam. Lelaki itu tetap berkeras enggan melepaskan isteri yang dicintainya. Faizul tetap meneruskan rutin hariannya seperti biasa. Berkursus, menghadiri mesyuarat dan bekerja di luar kawasan.

Lama-kelamaan, hubungan mereka semakin dingin dan mula tinggal secara berasingan selama enam bulan. Mereka hanya berhubung melalui telefon. Sehinggalah kemuncaknya apabila berlaku pergaduhan besar antara Suraya dan Faizul dalam talian telefon.

Tanpa disedari, Faizul telah melafazkan: “Saya lepaskan awak talak tiga.”

Meskipun Suraya memang mengimpikan perceraian itu, namun hati wanitanya rapuh tatkala berdepan sendiri dengan hakikat tersebut.

Beberapa hari kemudian, Faizul meminta rujuk dengan Suraya tanpa sedar beliau telah menceraikan wanita itu dengan talak tiga. Sebelum berlaku kejadian itu, beliau ada mengambil ubat batuk dan minuman keras gara-gara tertekan.

Suraya kemudian membawa tuntutan pengesahan perceraian di mahkamah syariah. Wanita itu begitu yakin dengan lafaz cerai berkenaan. Masih terngiang-ngiang lagi lafaz talak tiga di telinganya.

Setelah meneliti segala keterangan, pengakuan dan dokumen terlibat, mahkamah rendah syariah itu memutuskan bahawa lafaz cerai tadi sah dengan gugurnya talak tiga.

Iklan

Faizul begitu kesal dengan sikapnya itu, namun apakan daya, jodoh mereka setakat di situ sahaja.

Jangan takut dapatkan pengesahan hakim

Banyak pasangan yang takut untuk mendapatkan pengesahan lafaz cerai selepas suami terlepas melafazkan talak tiga. Mereka khuatir talak tiga berkenaan akan jatuh.

Peguam syarie, Raihan Mustafa Kamal menasihatkan pasangan yang menghadapi masalah seperti kes Suraya dan Faizul supaya segera membuat pengesahan berkenaan dalam tempoh selewat-lewatnya tujuh hari dari tarikh lafaz tersebut.

Talak 3
RAIHAN (gambar kecil) mengingatkan para suami agar berhati-hati ketika melafazkan talak di luar mahkamah.

“Dalam kes sebegini, kebiasaannya hakim akan melihat kepada fakta-fakta kes pada ketika itu, faktor-faktor dan fakta-fakta sebelum lafaz dan juga kejadian selepas lafaz cerai berkenaan.

“Walaupun lafaz itu adalah talak tiga, namun kadangkala mahkamah boleh juga memutuskan hanya satu talak yang jatuh kerana kejahilan pasangan berkenaan. Jadi, amat penting untuk membuat pengesahan,” katanya kepada Sinar Islam menerusi aplikasi WhatsApp baru-baru ini.

Iklan

Justeru, Raihan menasihatkan agar tidak melengah-lengahkan urusan pengesahan lafaz cerai berkenaan walaupun kedua-dua pasangan tersebut telah merujuk semula sepertimana yang diperuntukkan di bawah Seksyen 57 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003.

“Pihak mahkamah akan melakukan siasatan bagi dakwaan tersebut. Sekiranya sudah disahkan, maka perceraian tersebut hendaklah didaftarkan di pejabat agama yang diperintahkan,” jelas beliau.

Dalam pada itu, beliau turut mengingatkan para suami agar berhati-hati ketika melafazkan talak di luar mahkamah.

“Jika lafaz cerai berkenaan dibuat menerusi telefon, mahkamah akan menyiasat lafaz tersebut dan rukun-rukun talak. Sekiranya lafaz itu jelas, tidak perlu kepada niat. Hakim akan memutuskan sama ada lafaz itu sah ataupun tidak.

“Andai kata suami dalam keadaan mabuk akibat kesan daripada ubat sehingga menyebabkan dirinya tidak sedar ketika melafazkan talak, mahkamah akan menyiasat terlebih dahulu. Sekiranya keadaan itu bukan dalam kawalan suami, contohnya minum arak dengan kerelaannya, lazimnya hakim tidak menerima alasan tersebut dan lafaz cerai berkenaan adalah thabit (jatuh),” katanya.