MESKIPUN pertemuan di antara Syazwan Abdillah, 55, dan Khadijah Abu Kasim, 42, (bukan nama sebenar) singkat, mereka memutuskan untuk berkahwin.

Nampaknya, hubungan kedua-duanya cukup bahagia dan kasih sayang semakin bertaut apabila pasangan itu dikurniakan sepasang cahaya mata yang comel.

Pun demikian, selepas 20 tahun membina mahligai, rumah tangga Syazwan dan Khadijah dilanda badai.

Itu semua gara-gara kehadiran orang ketiga, Fadilah Mohd yang telah mencuri hati Syazwan. Bapa kepada dua anak tersebut tanpa rasa bersalah bermain cinta dengan janda dua anak.

Episod kecurangan lelaki itu akhirnya sampai ke pengetahuan Khadijah. Walau berkali-kali dipujuk, Syazwan tetap dengan pendiriannya untuk menikahi Fadilah yang 15 tahun lebih muda daripadanya.
Akhirnya, dengan penuh rasa pasrah, Khadijah merelakan keputusan suaminya bagi mengelak lelaki tersebut terus ‘dihurungi‘ maksiat.


Pun demikian, selang beberapa tahun, Syazwan meninggal dunia akibat penyakit jantung. Ketika bergelar suami isteri, Syazwan dan Fadilah tidak memiliki cahaya mata.

Sebelum menutup mata, rupa-rupanya lelaki tersebut sempat menulis mesej di aplikasi Whatsapp mengenai pengakuannya yang telah menceraikan isteri kedua, Fadilah dengan menggunakan lafaz cerai.
Bagaimanapun, wanita itu tidak tahu menahu dirinya diceraikan. Malah, sebaik pemergian Syazwan, Fadilah terus mendaftarkan namanya bersama anak-anak (zuriat bersama bekas suami pertama) sebagai waris sah untuk menerima pencen arwah.

Selang beberapa ketika, hal tersebut menjengah ke telinga Khadijah.

Bagaimanapun, selepas meneliti Whatsapp Allahyarham suaminya, wanita itu mendapati, tiada langsung perkataan cerai yang boleh menjatuhkan talak kepada madunya.

Iklan

Namun, beliau bukanlah orang yang layak menentukan semuanya. Sehubungan itu, Khadijah mengambil keputusan untuk merujuk ke mahkamah syariah.

Beliau antara lain membuat permohanan agar mahkamah menyekat wang pencen Ali daripada terus diterima oleh Fadilah dan dua anaknya.

Iklan

BACA KOMENTAR PEGUAM terhadap permasalahan ini dengan klik di sini Jatuhkan talak guna alat komunikasi moden kaedah yang tidak tepati adab penceraian