AL-QURAN bukan sekadar dibaca, tetapi ia juga mampu dijadikan sebagai penyembuh penyakit hati dan tekanan.

Ketika dunia dilanda wabak Covid-19, kalam ALLAH itu sangat diperlukan supaya hati tenang ketika menghadapi ujian ini dan mendekatkan diri kepada ALLAH, selain berfungsi sebagai penyembuh rohani yang terbaik.

Apatah lagi ketika ini berbaki lagi 16 hari menjelang Ramadan yang amat sinonim dengan bulan ibadah kerana keistimewaan yang ada padanya.

Bagi mengaktifkan #QuranTime Corner menjelang Ramadan, Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF) menggerakan inisiatif Projek Wakaf al-Quran ke hospital, pusat kesihatan dan pusat kuarantin di bawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Sebanyak 15,000 naskhah al-Quran disasarkan dalam projek wakaf ini, kata Ketua Pegawai Eksekutif WUIF, Marhaini Yusoff.

Wakaf al-Quran
Projek Wakaf Al-Quran ke hospital, pusat kuarantin dan pusat kesihatan menyasarkan 15,000 naskhah al-Quran.

Projek ini melibatkan al-Quran Mu’jam iaitu mempunyai terjemahan per kata dan tajwid berwarna bagi membantu semua saudara kita di hospital untuk berinteraksi dengan al-Quran; membacanya dengan baik dan memahami isi kandungannya.

Bagi mendapatkan perincian lanjut, panduan diberikan di TV Alhijrah menerusi Malaysia #QuranTime pada jam 12 tengah hari dan ulangan jam 10 atau 11 malam.

Setakat jam 9 pagi tadi, sebanyak 10,309 naskhah Al-Quran wakaf telah diterima sejak ia dilancarkan pada hari Jumaat lalu.

Kepada sesiapa yang berhajat untuk menyertai projek wakaf ini, dialu-alukan berbuat demikian menerusi cara ini:

Untuk menyumbang sebagai pewakaf al-Quran, orang ramai boleh mendaftar di http://bit.ly/wakafquranhospital. Bayaran wakaf boleh dibuat kepada Warisan Ummah Foundation melalui nombor akaun Maybank Islamik 564276516031 atas nama dengan rujukan Wakaf Quran.

Ketika pembayaran dilakukan, pewakaf turut disarankan untuk meniatkan wakaf tersebut atas nama penyumbang.

Slip pembayaran boleh dihantar ke http://www.wasap.my/60193803635/WakafQuran.

Untuk makluman, sebahagian agihan ada dibuat pada hari Sabtu dan Ahad lalu antaranya di pusat kuarantin yang menempatkan sekitar 200 orang dan Hospital Sungai Buloh yang menempatkan ramai pesakit serta petugas, selain di Hospital Shah Alam.

Wakaf al-Quran
ANTARA agihan wakaf al-Quran sumbangan orang ramai yang telah diagihkan di Hospital Sungai Buloh baru-baru ini.

Sumbangan wakaf itu akan dimanfaatkan untuk menggerakkan #QuranCorner yang mana ia akan menjadi ruang untuk sesiapa sahaja yang berada di hospital memanafaatkannya untuk berinteraksi dengan al-Quran walaupun sekejap.

Iklan

Semoga dengan sedikit masa bersama al-Quran yang besar kesannya sebagai panduan, peringatan, penyembuh, ia menjadi cara untuk rehat dan rawat dengan izin-NYA.

Ketahuilah bahawa wakaf akan menjadi sedekah jariah kita, insya-ALLAH.

Menurut Mufti Mesir, Prof Dr Ali Gom’ah, wakaf merupakan antara cara kita menyumbang untuk membebaskan diri kita daripada cintakan harta.

Wakaf yang dilakukan secara sukarela adalah hadiah kita kepada sesama sehingga ia menimbulkan rasa kasih kepada penerima.

Iklan

Semoga dengan formula wakaf ini, terbit rasa kasih sesama kita dan melahirkan ramai rakyat Malaysia yang lebih baik.

#JanganPutusAsaMalaysia

Foto: Facebook QuranHour