SEMUA orang Muslim berkeinginan untuk masuk syurga dan tiada sesiapa yang sanggup untuk menjadi penghuni neraka walaupun sesaat sekali pun.

Namun, tujuan Allah menjadikan syurga dan neraka itu ada sebab-sebabnya.

Syurga itu mempunyai nikmat yang tidak terperi hebatnya bagi mereka yang soleh.

Syurga turut digambarkan yang cukup indah, penghuninya boleh bersenang-lenang dengan pelbagai jenis buah-buahan.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya syurga terdiri daripada seratus tingkat, jarak antara dua tingkatnya seperti jarak antara langit dan bumi, Allah menyediakannya untuk orang yang berjihad pada jalanNya.” – [Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim].

Dalam surah ar-Rahman, ayat 52 Allah berfirman yang maksudnya; “Pada kedua-dua syurga itu terdapat dua macam daripada tiap-tiap jenis buah-buahan (yang biasa dan yang luar biasa).”

Seperti yang dikongsi pendakwah bebas terkenal, Ebit Irawan Ibrahim Lew atau lebih dikenali dengan gelaran Ustaz Ebit dalam Channel Telegram miliknya.

Daripada ‘Ubadah bin Ash Shamit bahawa Nabi SAW bersabda: “Jaminlah enam perkara untukku dari diri kalian, nescaya aku akan menjamin syurga untuk kalian; jujurlah jika berbicara, tepatilah jika kalian berjanji, tunaikanlah amanah jika kalian diserahi amanah, jagalah kemaluan kalian, tundukkan pandangan kalian dan tahanlah tangan kalian.” (HR Ahmad No: 21695) Status: Hadis Hasan.

Bulan Rejab

Menurut beliau, Rasulullah SAW memberi jaminan setiap Muslim akan masuk syurga jika memelihara enam perkara:

1. Jujur jika berbicara

Ibnu Qayyim berkata: Kejujuran adalah jalan yang lurus dimana orang yang tidak jujur, dia akan celaka dan binasa. Kejujuran akan membezakan antara munafik dan beriman.

2. Menepati janji

Tidak memenuhi janji adalah di antara sifat munafik.

Iklan

3. Menunaikan amanah

Amanah berkaitan dengan hak Allah dan hak manusia yang wajib ditunaikan.

4. Memelihara kemaluan (kecuali untuk pasangan yang sah)

5. Menundukkan pandangan

Ibnu Qayyim berkata: Menjaga pandangan adalah modal pokok untuk menjaga kemaluan. Siapa yang tidak menjaga pandangannya, dia telah menempatkan dirinya ke tempat kehancuran.

Iklan

Baca juga Jiwa kacau, cuba ubati dengan pendekatan dianjurkan oleh agama

6. Menahan tangan

Seorang Muslim tidak menganggu, menyakiti saudara Muslim yang lain, teman, maupun tetangganya baik dengan lisan ataupun tangannya.

Mereka merasa aman dengan kehadiran dirinya.

Ayuh kita berlaku jujur, tepati janji, tunaikan amanah, jaga kemaluan, tundukkan pandangan dan menahan tangan.

Semoga bermanfaat!