[VIDEO] Anak sindrom down juga wajib berkhatan. Ibu ayah kena ambil tahu perkara ini…

Anak sindrom down
February 19, 2021
Oleh Nurulfatiha

DIKURNIAKAN anak yang sihat merupakan satu rahmat buat buat pasangan suami isteri. Masakan tidak, setiap anak ada rezekinya masing-masing.

Sebagai ibu bapa, menjadi tanggungjawab kita untuk mendidik mereka agar menjadi insan berguna kepada agama dan negaranya.


Ya, tugasan itu bukan mudah dilakukan. Namun begitu, amanah yang telah diberikan oleh ALLAH SWT perlu dilunaskan dengan sebaiknya.

Andai kita dikurniakan anak sindrom down, kita perlu reda dan menerima ketentuan-NYA. Jalankanlah tanggungjawab kita sebagai ibu bapa sama sepertimana kita dikurniakan anak yang lain.

Dalam perihal berkhatan pula, bagaimana? Perlukah anak sindorm down tadi berkhatan seperti kanak-kanak normal yang lain?

Iklan

(Artikel berkaitan: Boleh makan ayam, telur, ikan, kicap dan sayur, ini tip penjagaan luka berkhatan)

Menjawab persoalan itu, Pensyarah Pusat Pengajian Pengurusan Industri Kreatif dan Seni Persembahan, Universiti Utara Malaysia yang juga pendakwah selebriti, Dr Mohamad Fitri Mohamad Haris menjelaskan, mengikut Mazhab Imam Syafie, umat Islam diwajibkan berkhatan baik lekai mahupun wanita.

Iklan

DR MOHAMAD FITRI

“Malah, penghidap sindrom Down itu tidak mengira jantina sama ada lelaki atau perempuan.

“Apa-apapun, kita perlu ingat bahawa berkhatan itu begitu signifikan.

“Berdasarkan kajian saintifik dan seumpamanya, apabila kita berkhatan, ia dapat mengurangkan ataupun dapat mengelakkan daripada terkena penyakit-penyakit kronik, selain menjaga kebersihan,” katanya.

Justeru, kepada mereka yang dikurniakan anak sindrom down, Dr Mohamad Fitri menyarankan agar ibu bapa membawa anak tersebut berkhatan.

“Ia selagai kanak-kanak itu tidak teruk meronta atau masih boleh lagi dibawa ke klinik untuk tujuan berkhatan.

“Insya-ALLAH kita dapat hikmah dan manfaat daripada ibadah khatan itu,” katanya.

Foto: Freepik

Iklan

About Nurulfatiha

Biodata Penulis