SIAPA pun tidak akan terlepas daripada melakukan kesalahan. Meskipun ia hanya sekecil zarah, semua itu tetap akan dimasukkan dalam buku catatan kita oleh malaikat yang sentiasa di sisi.

Disebabkan itulah kita perlu sentiasa membiasakan diri untuk meminta maaf. Bukan sahaja kepada manusia yang sentiasa berhubung dengan kita, tetapi juga mohonlah keampunan daripada ALLAH SWT atas kekhilafan yang dilakukan.

Namun, kadangkala terselit juga rasa bimbang dalam hati. Kesalahan-kesalahan yang melibatkan dosa kecil umpamanya jika dilakukan banyak kali, adakah ia boleh menjadi dosa besar kelak?

Bagaimana penilaiannya dalam hal ini? Adakah dosa kecil yang berulang kali dilakukan itu, lama-kelamaan boleh jadi dosa besar?

Menjelaskan perkara itu, pendakwah Ustazah Nik Nur Adneen Ismail atau lebih dikenali sebagai Da’i Adneen mengajak kita memahami maksud dosa kecil.

DA’I ADNEEN

Jelas beliau, ia bermaksud amalan yang melanggar hukum Islam yang mana larangannya tidak didatangkan dengan ancaman dan kemurkaan ALLAH SWT.

(Artikel berkaitan: ALLAH SWT tetap akan terima taubat orang yang ikhlas walaupun dosanya setinggi gunung)

Firman ALLAH SWT: “Barang siapa yang membuat kebaikan sebesar zarah sekalipun, nescaya dia akan melihat balasannya. Dan barang siapa yang membuat keburukan sebesar zarah sekalipun, maka dia akan lihat balasannya.“ (Surah al-Zalzalah, ayat 7-8)

Iklan

Sekiranya seseorang itu melakukan dosa kecil secara berterusan, ujar Da’i Adnee, ia sebenarnya akan memberatkan timbangan dosa kita.

“Barangkali dosa seseorang itu sedikit, tetapi apabila dia melakukan dosa kecil itu secara berterusan, maka timbangan dosanya akan semakin berat.

“Oleh itu, cara untuk kita menghapuskan dosa kecil ini adalah dengan beristighfar kepada ALLAH SWT,” sarannya.

Bayangkanlah jika sehari satu dosa kecil kita lakukan, lama-kelamaan dosa tadi akan bertambah dari hari ke hari hingga tidak terhitung jumlahnya.

Justeru, beristighfar dan bertaubat merupakan jalan terbaik untuk menghapuskan dosa berkenaan.

Namun begitu, andai melibatkan dosa dengan manusia lain, mohon ampunlah kepada individu berkenaan sebelum terlambat.

Iklan

Foto: Freepik