SEMUA umat Islam cakna tetang perihal anjing. Ia antara haiwan yang dikategorikan sebagai najis mughallazah.

Alhamdulillah, ramai dalam kalangan kita yang tahu menjaga batasan diri. Apabila ternampak haiwan itu, secara automatik, langkah kaki semakin laju kita menjauhkan diri.

Namun begitu, apabila kita hidup dalam komuniti berjiran dengan bukan Islam, agak sukar untuk kita mengelakkan diri daripada bertemu dan bertanya khabar mereka. Paling tidak pun, pasti kita akan lalu di hadapan rumah mereka.

Kadangkala jiran bukan Islam itu ada membela anjing. Andai kata, kita termasuk ke dalam rumah jiran atau rakan yang ada membela anjing, perlukah kita menyamak badan kita?

Pendakwah Ustazah Nik Nur Adneen Ismail atau lebih dikenali sebagai Da’i Adneen menjelaskan, kita tidak perlu menyamak badan kita apabila masuk dalam rumah yang ada membela anjing.

DA’I ADNEEN

Beliau menambah, ia melainkan ada ‘ain anjing tersebut yang melekat pada tubuh badan kita.

“Contohnya, darah, air liur, bulu, najis anjing tersebut sendiri atau mana-mana anggota yang datangnya daripada haiwan tersebut.

“Jika ia melekat pada badan kita, maka kita perlu samak bahagian anggota yang terkena pada najis-najis tersebut.

“Ia berdasarkan pandangan Mazhab Syafie bahawa memegang setiap inci daripada anggota badan anjing dikira sebagai najis dalam Kitab al-Minhaj as-Syarah Sahih Muslim yang dikarang oleh al-Imam al-Nawawi,” jelas beliau.

(Artikel berkaitan: Najis anjing depan kawasan rumah, bagaimana kaedah pelupusan dianjurkan Islam?)

Jika benar-benar kita lihat ‘ain anjing tersebut terkena pada badan, Da’i Adneen memberikan memetik sebuah hadis yang boleh dijadikan panduan untuk kita menyamak bahagian anggota terlibat.

Iklan

Rasulullah SAW bersabda: “Sucinya bekas salah seorang dari kamu apabila seekor anjing menjilat padanya yakni bekas tersebut adalah dengan cara kamu membasuhnya sebanyak tujuh kali dan basuhan pertama bercampur dengan tanah.” (Riwayat Muslim)

Semoga penjelasan ini dapat meleraikan kekeliruan kita selama ini.

Iklan

Foto: Freepik