MENJADI kelaziman setiap orang yang berpindah ke rumah baharu untuk memagar kediaman masing-masing. Jika sudah namanya pun rumah baharu baik dibeli ataupun disewa, sudah tentu kita akan melakukan proses ‘memagar’ rumah.

Apatah lagi jika rumah berkenaan sudah lama kosong tanpa penghuni. Tujuannya supaya rumah kita aman dan sejahtera daripada sebarang gangguan.

Antara cara paling lazim dilakukan adalah dengan membaca Surah al-Baqarah di dalam rumah berkenaan. Orang kata, bagus jika kita sebagai tuan rumah menghabiskan sendiri bacaan surah berkenaan supaya keluarga dan kediaman kita terpelihara daripada sebarang bentuk kejahatan.

Namun begitu, tidak ramai orang mampu membacanya sampai habis. Maklum sahajalah, Surah al-Baqarah mengandungi 286 ayat dan mengambil masa berjam-jam untuk dibaca sekali gus.

Kalau kita tinggalkan rakaman Surah al-Baqarah di dalam rumah baharu kita sahaja, bolehkah?

Pendakwah Ustazah Nik Nur Adneen Ismail atau lebih dikenali sebagai Da’i Adneen menjelaskan, terdapat sebuah hadis yang meriwayatkan tentang kebaikan membaca Surah al-Baqarah di dalam kediaman masing-masing.

DA’I ADNEEN

Daripada Abu Hurairah RA, Nabi Muhammad SAW bersabda: “Janganlah kamu semua jadikan rumah-rumah kalian seperti perkuburan. Sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan di dalamnya Surah al-Baqarah.“ (Riwayat Muslim)

(Artikel berkaitan: Lakukan amalan ini untuk ‘pagar’ rumah daripada gangguan syaitan)

Berdasarkan hadis berkenaan, ujar Da’i Adneen, ia tidak dispesifikasikan bentuk atau cara bacaan tersebut.

Tidak kiralah sama ada daripada bacaan oleh tuan rumah ataupun tetamu ataupun daripada rakaman. Maka, hadis itu tidak mengkhususkan cara-cara tertentu, terangnya.

Iklan

 “Jadi, ulama berpendapat bahawa dibolehkan menggunakan rakaman Surah al-Baqarah untuk dipasangkan di dalam rumah.

“Namun begitu, pastikan rakaman tersebut merupakan rakaman yang lengkap dan rakaman yang jelas,” katanya.

Pun begitu, saran Da’i Adneen, jika tuan rumah ingin membacakan sendiri Surah al-Baqarah itu di dalam rumahnya adalah lebih baik.

“Ia sebagai tanda kesyukuran kita kepada ALLAH SWT dan tanda kebergantungan kita kepada-NYA.

“Walaupun rumah tersebut adalah kediaman kita, namun, kita tetap meminta perlindungan daripada ALLAH SWT,” ujar beliau.

Iklan

Apa kata kita baca surah berkenaan bersama-sama semua ahli keluarga. Apabila membacanya secara berjemaah, sudah tentu ia membibitkan rasa seronok kepada kita untuk menghabiskan bacaan tadi dengan sempurna.

Foto: Freepik