Pokok Lidah Mertua: Cara mudah tanam sendiri dalam pasu hiasan

Pokok Lidah Mertua: Cara mudah tanam sendiri dalam pasu hiasan
June 9, 2020
Oleh Meen

POKOK hiasan dalaman rumah baru-baru ini dilihat tular di laman media sosial Facebook apabila ramai yang berkongsikan kebaikan jika meletakkan pokok hidup itu di dalam rumah.

Salah satu daripada pokok yang popular di tanam sebagai hiasan di dalam rumah adalah pokok snake plant ataupun lebih dikenali dengan panggilan pokok Lidah Mertua.


Pokok tersebut dikatakan mempunyai banyak kebaikan malahan mampu menyingkirkan toksik dan bahan cemar bawaan udara di dalam rumah seperti apa yang dilaporkan oleh NASA.

Tambahan pula pokok itu juga kelihatan sangat cantik dan kemas apabila dijadikan perhiasan dalam rumah.

Salah sorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Huda Zainal berkongsi cara mudah untuk menanam semula pokok ini ke dalam pasu hiasan.

Iklan

“Yang paling best semenjak ada snake plant atas rak. Rak dah kurang berhabuk. Kalau tak dulu setiap dua hari mesti nak kena lap habuk.

“Snake plant juga antara pokok yang disebut “Hard To Kill”. Sesuai sangatlah untuk yang baru nak berjinak deko rumah dengan pokok hidup. Yang terasa diri tangan panas atau black hand pun boleh cuba tanam snake plant,” tulisnya di Facebook.

Iklan

Macam mana cara nak pindahkan snake plant ke pasu yang lebih kecil dan sesuai untuk dalam rumah? Mudah sahaja. Langkahnya adalah seperti berikut :

1. Pilih pasu yang bersesuaian. Jika pasu yang dipilih berlubang, tutup lubang pasu dengan menggunakan surat khabar.


2. Pokok ini saya ambil dekat rumah mak. Dah tak ada pasu. Kalau tak tau mana nak dapat, pergilah singgah nurseri pokok. Sepasu snake plant anggaran RM15 dah boleh dapat.


3. Mana bahagian akar terkeluar macam dalam gambar potong je akarnya.


4. Hasil yang potong dengan akar.


5. Tak dapat akar, potong daun. Bahagian bawah potong menyerong. Potong menyerong supaya lebih permukaan pada hujung batang daun. Senang nak serap air dan nutrien bila dah cucuk dalam tanam.


6. Masukkan tanah 3/4 penuh.

Pokok Lidah Mertua: Cara mudah tanam sendiri dalam pasu hiasan
7. Daun yang dah potong tadi. Cucuk-cucuk je dalam tanah.

Pokok Lidah Mertua: Cara mudah tanam sendiri dalam pasu hiasan
Ikutlah krativiti tangan masing-masing. Janji cucuk daun tu tak tumbang.
8. Dah siap cucuk. Bawa masuk dalam rumah. Alas pasu dengan alas. Nak elak kalau terover siram, air tak lah meleleh atas rak tu.

Tapi perlu diingat, pokok ni tak siram dua minggu pun dia boleh hidup lagi.

Snake plant tak suka air banyak. Jadi siram tu sekadar bagi tanah lembap sudahlah.

Selamat mencuba.

Sumber: Facebook Huda Zainal

Iklan

About Meen

Biodata Penulis