MetMalaysia ramal banjir besar penghujung November, 11 fakta penting wanita wajib tahu

METMALAYSIA meramalkan negara akan mengalami hujan lebat berterusan mulai pertengahan November ini, yang membawa kepada banjir besar pada penghujung bulan berkenaan.

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) meramalkan, negara akan mengalami hujan lebat berterusan mulai pertengahan November ini, yang membawa kepada banjir besar pada penghujung bulan.

Dalam pada itu, cuaca yang dialami dijangka memberi impak lebih signifikan kerana Monsun Timur Laut yang aktif pada tempoh itu, di mana risiko berlaku hujan lebat berterusan dan banjir berskala besar adalah tinggi.

Menurut Ketua Pengarah MetMalaysia, Muhammad Helmi Abdullah, berikut perincian berkaitan;

1. Fenomena La Nina yang masih berterusan dan dijangka sehingga awal tahun depan, menyebabkan peningkatan taburan hujan.

2. METMalaysia meramalkan, sepanjang Oktober risiko bencana cuaca hanya membabitkan fenomena hujan ribut petir yang berpotensi menghasilkan angin kencang, hujan lebat dan banjir kilat dalam tempoh yang singkat dan berskala kecil.

3. Kebanyakan tempat dijangka menerima taburan hujan yang normal sahaja dalam tempoh itu.

4. Sekiranya Pilihan Raya Umum (PRU) dilaksanakan pada awal November, kemungkinan banjir besar berlaku adalah kurang. Bagaimanapun, mulai pertengahan November ada kemungkinan banjir besar berlaku terutamanya penghujung November.

5. Namun begitu, jika pilihan raya dilaksanakan pada Disember, cuaca yang berlaku dijangka memberi impak yang lebih signifikan kerana angin Monsun Timur Laut adalah aktif pada tempoh itu, di mana risiko untuk berlaku hujan lebat berterusan dan banjir besar berskala besar adalah tinggi.

Baca juga Hati-hati wanita! Gula-gula gelatin khinzir lengkap logo halal di pasaran, berikut 5 info daripada JAKIM

6. Kebiasaannya bermula akhir September hingga awal November negara akan mengalami fasa peralihan monsun.

7. Dalam tempoh itu lazimnya cuaca di seluruh negara adalah baik pada waktu pagi. Manakala pada sebelah petang hingga awal malam, ribut petir akan lebih kerap berlaku terutama di negeri-negeri pantai barat serta pedalaman Semenanjung, Sarawak (barat dan tengah) dan barat Sabah.

8. Risiko untuk berlaku banjir kilat adalah tinggi dalam tempoh tersebut terutama di kawasan rendah di pantai barat Semenanjung.

9. Muhammad Helmi berkata, Monsun Timur Laut pula kebiasaannya akan bermula pada pertengahan November. Jadi dalam tempoh November hingga Disember, cuaca adalah lebih lembap terutama di negeri-negeri Pantai Timur Semenanjung, barat Sarawak dan timur Sabah. Lazimnya cuaca adalah hujan pada sebelah pagi di negeri-negeri Pantai Timur Semenanjung, barat Sarawak dan timur Sabah. Pada sebelah petang, ribut petir atau hujan akan berlaku di negeri-negeri pantai barat Semenanjung, pedalaman Sarawak dan barat Sabah.

Baca juga Wanita ini kongsi tip cuci kesan conteng anak di dinding guna tiga bahan. Hasilnya, bersih berkilat!

10. Namun begitu perkara yang perlu dibimbangkan ialah jika berlaku luruan monsun atau kemunculan sistem tekanan rendah, menyebabkan hujan berterusan akan berlaku di negeri-negeri berkenaan yang berpotensi menyebabkan banjir.

11. Jika berlaku luruan monsun yang kuat dan serentak dengan kemunculan sistem tekanan rendah, maka risiko untuk berlaku banjir besar adalah tinggi. Luruan monsun yang signifikan biasanya akan bermula pada Disember.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah yang menginspirasikan.

Faezah Muda

 

Share
Published by
Faezah Muda

Recent Posts

Dekorasi vazz bertemakan Tahun Baharu Cina jadi port instagrammable, 5 pusat beli-belah ini wajib disinggah

SEMPENA cuti perayaan Tahun Baharu Cina, mesti ramai merancang untuk pulang ke kampung untuk menghabiskan…

20 mins ago

Kuali legend legam kembali berkilat, hanya guna kapur makan, tak perlu sental kuat

KUALI ‘legend’ selalu jadi pilihan mak-mak walaupun memiliki pelbagai peralatan dapur canggih. Ramai yang kata…

40 mins ago

Kenali 10 individu terkaya di dunia, seorang daripadanya wanita

Kenali 10 individu terkaya di dunia, seorang daripadanya wanita BILA sebut sahaja individu terkaya, sudah…

41 mins ago

Bahaya tali layang-layang setajam pisau cukur, enam maut leher terkelar termasuk kanak-kanak

SIAPA sangka layang-layang pun boleh jadi punca kematian. Sebuah festival layang-layang sempena perayaan bertukar tragedi…

12 hours ago

Miliki harta lebih RM3 bilion, Shah Rukh Khan pelakon keempat terkaya dunia

RAJA Bollywood, Shah Rukh Khan bukan sahaja popular, malah turut tersenarai antara 10 pelakon terkaya…

13 hours ago

Comelnya! Dapat Bantuan Awal Persekolahan RM150, reaksi kanak-kanak buat ibu terkejut

BANTUAN Awal Persekolahan atau ringkasnya BAP diterima semua murid semua sejak 17 Januari 2023 lalu.…

16 hours ago