SEMENJAK wabak Covid-19 mula melanda, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memuji kesiapsiagaan dan keupayaan Malaysia dalam menangani jangkitan Covid-19.

Baru-baru ini pula, rangkaian televisyen China Global TV Network (CGTN) menyenaraikan Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah antara tiga doktor terbaik dunia dalam kalangan pegawai kesihatan awam.

Ia susulan keupayaannya mengendalikan Covid-19. Begitu jua Dr Anthony Fauci dari Amerika Syarikat (AS) and Ashley Bloomfield dari New Zealand.

Hebat bukan sistem kesihatan negara kita melalui Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang dipimpin oleh Dr Noor Hisham?

Ya, sehingga kini pertarungan berdepan wabak Covid-19 berlangsung di seluruh dunia. Sebagian besar kejayaannya bergantung pada keberkesanan sistem penjagaan kesihatan di setiap negara.

Setakat ini, nampaknya ada korelasi yang nyata antara kemampuan setiap negara untuk mengekang sebaran virus itu sebelum ke peringkat hasil kesihatan yang positif.

Begitupun 10 negara paling sihat, menurut The Legatum Prosperity Index 2019 ini, disenaraikan oleh Legatum Institute, sebuah bahagian firma pelaburan swasta Legatum. Kedudukan berdasarkan pelbagai faktor termasuk kekayaan, pertumbuhan ekonomi, pendidikan, kesihatan, kesejahteraan diri, dan kualiti hidup.

1. Singapura
2. Jepun
3. Switzerland
4. Korea Selatan
5. Norway
6. Hong Kong
7. Iceland
8. Denmark
9. Belanda
10. Austria

Bagaimanapun, apakah agaknya keadaan negara tersenarai berkenaan tatkala berdepan virus Covid-19 menakutkan pada hari ini?

Singapura

Singapura melaporkan 596 kes baru Covid-19 pada hari Ahad (19 April), menjadikan jumlah keseluruhan jangkitan di negara ini menjadi 6,588.

Dari kes baru, 68 peratus berkaitan dengan kelompok yang diketahui, sementara selebihnya masih menunggu pencarian punca, kata Kementerian Kesihatannya dalam sidang media petang petang semalam.

Jepun

Kementerian kesihatan Jepun melaporkan pada hari Ahad (semalam) bahawa 568 kes baru koronavirus dilaporkan sehari sebelumnya, menjadikan jumlah domestik kepada 10,361 kes.

Jumlah gabungan termasuk 712 kes dari kapal pesiar yang dikuarantin dekat Tokyo awal tahun ini, dengan 174 kematian.

Jumlah kes masih kecil berbanding dengan Amerika Syarikat dan Eropah, tetapi hanya sebilangan besar ujian Jepun yang dikesan dan jangkitan sebenar dipercayai jauh lebih meluas.

Switzerland

Switzerland adalah antara negara yang paling banyak terkena wabak di Eropah, dengan lebih dari 26,000 kes dan lebih dari 1,000 kematian. Canton Ticino, Vaud, Geneva dan Valais adalah yang paling teruk. Namun, kadar kes koronavirus baru mulai perlahan pada hujung minggu Easter, dan jumlah orang yang dimasukkan ke hospital telah stabil.

Sejak awal krisis, Swiss telah meningkatkan uji kaji untuk koronavirus untuk mencapai salah satu hubungan pengujian luaran per kapita tertinggi di dunia. Lebih daripada 6,000 ujian dijalankan di Switzerland setiap hari dan telah meningkatkan keupayaan ujian mereka.

Korea Selatan

Korea Selatan melaporkan hanya lapan kes koronavirus pada hari Ahad semalam, kali pertama kenaikan harian menurun menjadi satu digit dalam kira-kira dua bulan.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Korea mengatakan angka tambahan itu menjadikan jumlah negara itu menjadi 10,661 kes, termasuk 234 kematian. Dikatakan 8,042 orang telah pulih dan dibebaskan dari kuarantin, manakala 12.243 yang lain menjalani ujian untuk menentukan sama ada mereka dijangkiti virus tersebut.

Norway

Norway akan melonggarkan beberapa langkah darurat selama dua minggu ke depan, kerana pemerintah mengatakan mereka “mempunyai kawalan” terhadap wabak tersebut. Bagaimanapun  negara itu mencatatkan lebih daripada 150 kematian setakat hari ini. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai wabak itu, termasuk fakta dan angka terkini.

Yang pasti hujan emas di negara orang, hujan batu di negara sendiri. Sudah tentulah lebih baik di negara sendiri.

Duduk rumah semua… patuhi Perintah Kawalan Pergerakan untuk memutuskan rantaian Covid-19. Bumipun kian bernafas bersih!