PADA saat-saat krisis, sokongan dan bantuan daripada mereka dan pihak yang berkelebihan amatlah diperlukan.

Bukanlah semata-mata berharap kepada pihak berkenaan menghulurkan bantuan, tetapi bukankah sebagai insan, kelebihan diri yang ada dapat dimanfaatkan oleh orang lain?

Lihat sahaja di serata dunia, ramai orang membantu orang lain sama ada mereka susah mahupun senang. Ajaibnya, mereka merasa gembira dengan apa yang dilakukan.

Justeru, jika anda ada kelebihan yang boleh membantu orang lain, apa salahnya ia dikongsikan bukan?

Di negara jiran kita, Perdana Menteri Thai, Prayut Chan-o-cha akan meminta 20 pengusaha jutawan dan pemimpin utama terkaya kerajaannya untuk bergabung menjadi Pasukan Thailand (Team Thailand), minggu depan.

Ia adalah sebuah kumpulan yang akan membentuk perjuangan menangani kesan Covid-19 untuk kehidupan masa depan sebagaimana yang dianggap pemerintah sebagai langkah-langkah untuk menenangkan masyarakat.

Semasa berucap semalam, Jeneral Prayut menekankan perlunya perpaduan dan kerjasama daripada semua pihak dalam kesusahan semasa yang disebabkan oleh wabak koronavirus.

“Kerajaan sahaja tidak dapat memberikan jawapan atas semua pertanyaan (soal survival kehidupan).

“Krisis ini besar dan rumit, jadi kita perlu bersatu dan bergabung bersama sebagai Pasukan Thailand,” katanya seperti dilaporkan Bangkok Post hari ini.

Pengaruh terhadap ekonomi

Dalam pada itu, beliau menyifatkan Thailand memerlukan pakar dari semua sektor masyarakat untuk membantu. Itu termasuklah kerjasama daripada pegawai pemerintah, akademik, anggota sektor kesihatan dan swasta, dan jutawan yang mempunyai pengaruh terhadap ekonomi.

Prayut mengatakan beliau akan mengeluarkan surat terbuka kepada 20 orang jutawan terkaya di negara itu untuk meminta mereka bergabung dengan Team Thailand, yang mana mereka akan terdiri daripada golongan yang berpengalaman dan senior.

Beliau mengatakan elompok terbabit akan ditanya bagaimana mereka dapat menolong negara dan memberikan sokongan tambahan.

Perdana Menteri Thailand itu juga mengatakan bahawa dia akan bertemu dengan persatuan perniagaan dari pelbagai ukuran untuk memahami cabaran yang mereka hadapi di tengah wabak itu. Prayut mengatakan bahawa beliau mahukan pendapat, cadangan dan tuntutan mereka.

“Sekiranya kita ingin mengatasi Covid-19, kita perlu menerima titik lemah dan pendapat yang berbeza.

“Kita perlu bekerjasama sebagai keluarga dan mengubah krisis menjadi peluang. Kita harus bergabung tanpa warna dan jurang politik,” ,” tambah Prayut.

Ucapannya muncul setelah Pusat Pentadbiran Situasi Covid-19 di Thailand menyatakan pada awal hari Jumaat semalam bahawa pemerintah mungkin memutuskan minggu depan untuk melonggarkan langkah-langkah kawalan penyakit, termasuk kemungkinan membuka kembali beberapa kedai dan bank.

Thailand berada dalam keadaan darurat sejak bulan Mac. Ia mencatatkan 28 kes baharu sehingga semalam, peningkatan dua digit lagi, yang menjadikan jumlah pesakit yang dijangkiti virus itu menjadi 2,700.

Jurucakap CCSA Dr Taweesilp Visanuyothin mengatakan perbincangan dengan wakil perniagaan dan pakar kesihatan diperlukan setelah pemerintah mendedahkan rancangannya untuk melepaskan langkah-langkah kawalan.

Tujuannya adalah untuk memastikan kawalan penyakit yang berkesan sekiranya beberapa tempat perniagaan dibuka semula.

Satu cadangan untuk dipertimbangkan oleh Gen Prayut akan dikemukakan.

Premis yang boleh dibuka semula termasuk kedai elektronik, bank, tukang gunting rambut, salun dan kedai am.

“Perlu ada langkah-langkah untuk mengendalikan penyakit ini. Yang penting adalah penguatkuasaan dan pematuhan,” kata Dr Taweesilp.

Dr Taweesilp menyatakan bahawa pendandan rambut dan pelanggan mereka diharuskan memakai topeng muka. Pelanggan harus membersihkan tangan mereka dengan alkohol sebelum memasuki salun dan beberapa perkhidmatan tidak akan ditawarkan.

Langkah lain untuk salun akan meliputi kebersihan dan jarak antara pelanggan, kata Dr Taweesilp.

Kesesakan di kedai akan dicegah dengan membatasi jumlah pelanggan di dalam satu masa.

“Ini mungkin dilakukan. Rancangan ini belum disetujui,” kata Dr Taweesilp, sambil menambah Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyenaraikan enam kriteria untuk diperiksa oleh negara sebelum langkah-langkah pengendalian penyakit dilonggarkan.

Thailand telah berjaya dalam kawalan penyakit tempatan; pengesanan pesakit; mengurangkan risiko di tempat terdedah seperti rumah warga emas; pengurusan keselamatan di sekolah, pejabat dan tempat awam; dan memantau kemasukan pelancong.

Dr Taweesilp mengatakan kriteria WHO yang paling sukar dipenuhi adalah meningkatkan pengetahuan dan penyertaan masyarakat dalam langkah-langkah kawalan penyakit.

“Orang ramai mesti menjaga rutin kebersihan mereka seperti memakai topeng dan mencuci tangan. Ini mestilah normal baru mereka,” katanya.

Pada malam Khamis, lebih daripada 900 orang ditangkap melanggar larangan berkurung dan larangan berkumpul di seluruh negara, kata DrTaweesilp.