Ubat sudah tidak mampu bantu otak Airil berkembang           

July 5, 2020
Farah Eliani

PADA asalnya, adik Syafi Airil Suhaimi atau gemar disapa Airil dilahirkan normal. Namun, kuasa Tuhan melebihi segalanya.

Kepada SinarPlus, ibu kepada kanak-kanak itu, Che Sakinah Mat Ghani, 36, berkata, susur-galur keluarganya yang memiliki penyakit jarang ditemui iaitu Sindrom Hunter menjadi faktor anak bongsu daripada empat beradik tidak seperti rakan sebayanya.

Lebih meragut jiwa, salah seorang puteranya yang berusia 11 tahun sudah menghadap ILLAHI akibat penyakit yang sama.

ARWAH abang Airil, Shahril Aikal Suhaimi.

Namun demikian, ketabahan Che Sakinah menjadi inspirasi. Masakan tidak, ketika diwawancara, bibirnya tidak lekang mengucapkan kata-kata pujian, alhamdulillah.

“Alhamdulillah, saya sangat bersyukur atas ujian yang diberikan kerana ia ibarat satu anugerah kekuatan. Bagi saya, tidaklah begitu sukar untuk mengurus anak syurga saya itu kerana hanya perlu mengurus dirinya dan saya tidak mempunyai sebarang masalah memandangkan sudah mempunyai pengalaman sebelum ini,” katanya.

Mengimbau kembali, peniaga online secara kecil-kecilan itu berkata, anak bongsunya itu mula dikesan menghidap penyakit Sindrom Hunter ketika berumur setahun lima bulan.

“Airil dilahirkan secara normal, namun hari demi hari, perubahan fizikalnya berubah dengan begitu ketara. Antaranya jari dia menjadi bengkok, matanya tidak normal dan pertumbuhan fizikal yang sangat lambat.

“Buat masa ini, Airil yang sudah berusia lapan tahun tidak boleh makan makanan yang keras kerana tekaknya tidak mampu menelan dan menjadi sempit,” ujar wanita tabah yang berasal dari Tumpat, Kelantan itu.

Menjawab satu soalan, Che Sakinah mengakui kos untuk merawat Airil begitu tinggi sehingga pernah memohon bantuan perubatan.

Dalam setahun, mereka memerlukan sekitar RM1 juta.

“Lebih membimbangkan, ubat yang diambil oleh Airil kini sudah tidak mampu memberi kesan kepada otaknya. Airil kini akan berjumpa dengan pakar setiap bulan bagi mengetahui kondisi kesihatannya,” katanya.

Mengikut kata Che Sakinah, berdasarkan kajian doktor yang merawat Airil, berkemungkinan penyakit Sindrom Hunter akan berlaku antara empat hingga lima generasi dalam keturunan keluarganya.

Pun demikian, katanya, beliau menerima takdir ALLAH SWT dengan hati terbuka. Wanita itu percaya, segala yang diaturkan-NYA terselit rahmat di sebaliknya.

Foto: Ihsan Che Sakinah Mat Ghani.