FILEM genre Drama Islamik, Ada Apa Dengan Dosa yang dijadualkan tarikh tayangan pada 24 September 2020 akhirnya bakal menemui penonton pada 4 Jun 2020 di saluran Astro First.

Produser Pencil Pictures & Records Sdn Bhd, Datuk Ayu Puteh dalam satu kenyataan berkata, perubahan tarikh dan platform tayangan filem Ada Apa Dengan Dosa (AADD) adalah susulan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) oleh kerajaan yang memberi kesan kepada banyak pihak pada masa ini.

Apatah lagi, beliau akui ada beberapa penerbit filem terpaksa menarik diri kerana situasi yang melanda negara ketika ini.

“PKPB masih bersambung dan situasi jangkitan virus Covid-19 masih tidak stabil. Saya melihat keadaan ekonomi dalam kalangan penggiat industri filem tempatan akan mengambil masa untuk pulih, malah ramai pekerja filem yang sudah tiada pekerjaan.

“Pihak kami juga perlu mengambil kira SOP (Prosedur Operasi Standard) keselamatan dan kedudukan kewangan masyarakat. Menunggu keadaan ekonomi kembali pulih seperti sebelum ini dalam jangka masa pendek bukanlah perkara mudah.

“Oleh yang demikian, saya sebagai penerbit filem terpaksa memutuskan apa yang terbaik untuk filem ini walau pun ia keputusan yang tidak mudah,” katanya.

Beliau juga berpendapat, filem Ada Apa Dengan Dosa ini wajib menjadi tontonan umum kerana banyak mesej yang ingin disampaikan.

Iklan

Tambahan pula, pada masa ini segelintir masyarakat mulai alpa dengan duniawi, ghairah dengan keseronokan dan keindahan dunia yang sementara sehingga terlupa dosa dan pahala serta tanggungjawab.

“Saya bukanlah mahu menghakimi dosa pahala setiap antara kita tetapi kerana rasa tanggungjawab sesama islam dan generasi kita yang akan datang. Insha-Allah,” katanya.

Iklan

Filem Ada Apa Dengan Dosa arahan Rahila Ali dibarisi pelakon popular dan hebat tanah air antaranya Ashraf Muslim, Fasha Sandha, Wanna Ali, Haris Ismail, Fauziah Nawi dan Adam Corrie.

AADD menjalani penggambaran di beberapa lokasi menarik di Scotland dan Malaysia pada 2018, mengisahkan Aurora yang kembali mencari sinar Islam dan keluarga kandung selepas ditinggalkan di rumah anak yatim sejak lahir.