ADAKAH  #SocialDistancing semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini membuat anda kecewa?

Adakah anda mula bimbang bahawa anda ‘kehilangan akal’ kerana sudah mula bercakap dengan benda tidak hidup di sekitar rumah anda? Sebaiknya janganlah begitu…

Sekiranya anda terlepas dapat melakukan sesuatu sebagai komuniti, beberapa idea ini disyorkan oleh syarikat pembangunan hartanah Country Garden Forest City (CGFC) untuk memenuhi aktiviti orang ramai semasa tempoh PKP.

Menurut CGFC, barangkali beberapa idea ini boleh diadaptasikan sebagai cara untuk menghabiskan masa yang berkualiti dengan rakan-rakan dan keluarga semasa duduk di rumah, agar selamat dan kekal sihat!

1) Tunjukkan bakat diva dengan Virtual Talent Show

Hanya kerana anda perlu #StayHome, tidak bermakna bakat anda juga perlu terpendam.

CGFC menganjurkan Virtual Talent Show selama satu minggu yang menyaksikan orang ramai berkongsi video pra-rakaman yang mempamerkan bakat mereka.

Video tersebut akan disiarkan mengikut giliran di TikTok.

Setiap video diberi kod QR unik, membolehkan penonton mengundi video kegemaran mereka dengan memberikan tanda “Like”. Video dengan tanda “Like” terbanyak memenangi hadiah.

Anda juga boleh ‘mengadakan’ pertunjukan bakat dengan rakan dan keluarga anda dengan menggunakan platform media sosial seperti TikTok, IGTV Instagram, Facebook secara langsung, atau mempamerkan kemahiran menyanyi anda menggunakan aplikasi Smule.

2) #WhatIAteToday

Sekiranya anda melayari media sosial hari ini, anda mungkin melihat ramai kalangan yang anda kenak tidak pernah menyentuh wajan atau mengupas sebiji bawang, tiba-tiba sekarang ‘cekap’ mengalahkan cef!

Mengaplikasi trend ini, CGFC menganjurkan persaingan perkongsian makanan maya yang mana peserta diminta menghantar video makanan atau pencuci mulut buatan sendiri yang mereka sediakan untuk dinilai.

Video-video ini kemudiannya akan dimuat naik ke TikTok dan masing-masing diberi kod QR yang unik yang boleh digunakan oleh penonton untuk mengundi dengan memberi video tanda “Like”. Sama seperti Talent Show, video dengan “Like” terbanyak memenangi hadiah.

Tunjukkan kemahiran kulinari anda sama ada bakat itu baru ditemui atau sedia ada. Kongsikan dengan keluarga dan rakan anda untuk melakukan perkara yang sama.

3) #StayHome dan bekerja mengikut kemahiran fotografi anda

Adakah anda suka mengambil foto tetapi terpaksa menangguhkan minat anda kerana MCO?

Dari menangkap gambar haiwan kesayangan anda dengan kecantikannya atau sisi lucunya, mengambil gambar benda-benda di sekeliling rumah anda (cawan, perabot, titisan air paip), untuk mengambil foto sudut lebar dari balkoni atau pintu depan anda, ada banyak gambar boleh dibidik di rumah!

CGFC menganjurkan pertandingan bergambar. Ia bagi mendorong peserta untuk mengambil gambar dan video dari balkoni rumah sahaja. Para peserta boleh berkongsi gambar menarik di platform WeChat Forest City dan berpeluang untuk memenangi hadiah hebat.

Anda juga boleh menganjurkan pertandingan potret bertema dengan rakan dan keluarga anda. Setiap peserta boleh mengundi (ala Survivor). Bidikan gambar terbaik mendapat hak bercakap atau IOU untuk syarikat minuman selepas PKP selesai.

4) Permainan membaca, kongsi pendapat anda

Sekiranya anda ingin meneruskan minat membaca, sekarang adalah masa untuk melakukannya.

Dan anda tidak perlu melakukannya sendiri. Sertai salah satu daripada banyak kelab buku dalam talian yang ada hari ini (antaranya, Kelab Karantina Klasik yang baru dibentuk) dan berkongsi pendapat anda mengenai apa yang telah anda baca.

Anda juga boleh memulakannya dengan rakan dan keluarga anda melalui Zoom, Google Hangouts, Skype atau platform perbualan maya yang lain.

Menggalakkan peserta membaca bersama di bawah inisiatif Komuniti Pintar, Forest City, kerjasama dengan penyedia kandungan digital Overdrive ini untuk melancarkan perpustakaan digital masyarakat bernama Readlife.

Penyertaan Readlife ditawarkan melalui Forest Life, Forest City’s Smart Community. Melalui aplikasi tersebut, peserta Forest City dapat memilih dan meminjam bahan bacaan dari perpustakaan e-Books yang luas.

5) Tetap kuat dan sihat

Duduk di rumah tidak bermakna anda perlu berkompromi pada matlamat kecergasan anda. Hari ini kita boleh menyertai kelas latihan dalam talian yang dianjurkan oleh jurulatih kecergasan di seluruh dunia.

Dapatkan rakan dan keluarga anda untuk komited ke jadual latihan kolektif secara berkala melalui videocall, supaya anda boleh memotivasi satu sama lain untuk memastikan momentum latihan berjalan. Ingat, kerja berpasukan membuat impian bekerja.

CFGC telah mendorong kakitangan dan penduduknya untuk tetap aktif dan sihat dengan melakukan latihan di rumah secara berkala.

6) Raikan kehidupan dengan perkhidmatan penghantaran

Jangan ketinggalan meraikan ulang tahun, majlis-majlis khas lain, atau hari istimewa dengan orang tersayang anda semasa PKP.

Hantarkan mereka barangan rawatan diri, makan, atau barangan runcit, dengan menggunakan perkhidmatan penghantaran seperti Grab, Food Panda dan Honest Bee. Lakukan kebaikan ini seperti dalam keadaan biasa.

Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan penghantaran ini untuk memanjangkan kebaikan dan perkongsian dalam bentuk makanan atau bekalan kepada mereka yang memerlukan, seperti orang tua, orang kurang upaya atau golongan miskin, yang boleh menggunakan bantuan semasa tempoh PKP ini.

Bagi ahlinya, CGFC menyediakan perkhidmatan penghantaran percuma sepanjang PKP Perkhidmatan ini termasuk penghantaran barangan runcit, bekalan perubatan, produk penjagaan kesihatan dan makanan, sehingga ke pintu masuk rumah.

CGFC juga menjalankan pembasmian kuman awam setiap hari dan pemantauan suhu tubuh biasa untuk memastikan keselamatan dan kesejahteraan penduduk dan kakitangannya.