IRONINYA, pengambilan sayur dan buah dalam diet harian secara konsisten bukan sahaja mencantikkan kulit wajah dan rambut, malah turut membantu mengurangkan risiko penyakit bahaya.
Antaranya, kanser, kencing manis, jantung ataupun buah pinggang.
Namun begitu, tanpa kita sedar rupa-rupanya warna sayur dan buah-bahan berbeza kerana membekalkan vitamin dan mineral serta fungsi berlainan.
Menurut Bahagian Pemakanan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), sayur dan buah mengandungi fitokimia yang membekalkan antioksida bagi membantu melawan radikal bebas termasuk menyokong sistem imuniti badan.
“Oleh itu, individu sentiasa dinasihatkan mengambil pelbagai jenis dan warna sayur-sayuran dan buah.
“Nikmati sekurang-kurangnya tiga hidangan sayur dan dua sajian buah setiap hari supaya memperoleh semua khasiat,” jelas perkongsian tersebut menerusi laman sosial Facebook Bahagian Pemakanan KKM baru-baru ini.
Sementara itu, posting berkenaan turut berkongsi khasiat warna dalam buah dan sayur. Antaranya ialah:
Lycopene
Warna merah buah delima, tomato, tembikai dan cili mengandungi Lycopene yang bertindak sebagai antioksida. Ia membantu melindungi daripada kerosakan sel dan baik untuk kesihatan jantung.
Anthocyanin
Warna ungu ubi keledek, anggur, kobis dan terung pula mengandungi Anthocyanin sebagai antioksida yang membantu merendahkan risiko kanser. Ia termasuklah, meningkatkan sistem ketahanan badan dan daya ingatan.
Zat besi
Warna hijau sayur brokoli, kobis, salad dan timun misalnya, mengandungi klorofil, serat dan zat besi. Ia baik untuk pembentukan sel darah merah, penghadaman dan meningkatkan imuniti badan.
Beta-carotene
Warna jinga lobak merah, buah oren dan labu mengandungi Beta-carotene sebagai antioksida yang dapat meningkatkan kesihatan mata dan agen antipenuaan.