DEK kerana malas menggunakan ‘makeup remover’, ada wanita hanya menggunakan tisu basah untuk membersihkan solekan di wajah.

Pilihan ini nampak lebih praktikal kerana tidak perlu ke bilik air untuk mencuci muka. Namun, adakah tisu basah baik untuk wajah?

Awas! Menggunakan tisu basah untuk wajah boleh mencetuskan pelbagai kesan sampingan!

Malangnya, tisu basah untuk wajah sebenarnya amat tidak digalakkan kerana tisu basah biasa tidak diformulasikan untuk menghilangkan solekan dan mengekalkan kulit wajah yang sihat.

Menurut Dr Astrid Wulan Kusumoastuti, tisu basah biasa berlainan dengan ‘makeup remover’ yang biasanya mengandungi campuran minyak untuk menghilangkan solek dan kalis air.

Tekstur tisu basah juga boleh memberi kesan buruk kepada kulit jika digunakan terlalu kerap.

Jadi, ini kesan buruk menggunakan tisu basah untuk wajah;

1. Kulit kering

Tisu basah mempunyai beberapa bahan kimia di dalamnya seperti alkohol dan bahan pengawet yang menjadikannya tahan lebih lama.

Dilaporkan oleh Life Health, bahan kimia yang terdapat di tisu basah juga dianggap berkesan untuk menghilangkan bakteria, kulat dan kuman lain.

Inilah yang menjadikan tisu basah kering dan kasar. Oleh itu, setiap kali menggunakan tisu basah untuk membersihkan wajah, cuci muka segera dengan sabun dan air.

2. Menjadikan produk penjagaan kulit muka tidak berkesan

Tisu basah mengandungi banyak bahan kimia yang dapat menghilangkan kesan produk penjagaan kulit.

Oleh itu, seseorang harus mengelakkan penggunaan tisu basah pada wajah semasa menggunakan produk penjagaan kulit.

3. Muncul garis halus

Satu lagi bahaya tisu basah untuk wajah adalah risiko mewujudkan garis halus pada wajah. Ini disebabkan oleh tekanan berlebihan yang muncul ketika menggunakannya.

Sekiranya digunakan secara berkala dan berulang kali, garis-garis halus di wajah akan muncul, terutama di kawasan mata. Selain daripada garis halus, keanjalan wajah juga berkurang, menjadikan kulit tampak kendur.

Iklan

4. Kerengsaan kulit

Sebilangan bahan kimia pada tisu basah juga boleh menyebabkan kerengsaan, terutama bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif.

Biasanya, kerengsaan akan dirasai dengan kemerahan yang muncul dan rasa kulit terbakar pada beberapa kawasan di wajah.

Sekiranya kerengsaan kulit berlaku, segera berhenti menggunakan tisu basah dan berjumpa doktor untuk menangani dengan betul.

Tanggal solekan pakai tisu basah, ini risiko pada kulit wajah

5. Memudaratkan kulit di sekitar mata

Mata adalah bahagian yang sensitif. Menyapu wajah dengan tisu basah sebenarnya boleh menjengkelkan mata dan menjadikan kulit di bawah mata jadi lebih kendur. Kesannya, mata kelihatan lebih suram, hitam dan mengantuk.

6. Buruk untuk kesihatan kulit keseluruhan

Kerana tidak dapat menghilangkan kotoran secara optimum, tisu basah hanya menyebabkan masalah jerawat dan bintik hitam muncul.

Kotoran yang tertinggal dan tidak dibuang dengan baik akan meresap ke kulit dan menyebabkan jerawat dan bintik hitam.

Perkara terbaik adalah terus menggunakan air dan sabun untuk membersihkan wajah, terutamanya jika baru selesai melakukan aktiviti di luar.

Baca juga Wajib minum air, makan oat. Rejim kecantikan natural yang mudah

Iklan

Sekiranya korang mahu menggunakan tisu basah untuk wajah, pilihlah yang dirumus khas dan mempunyai bahan penghilang solekan.

Namun selepas itu, terus membersihkan wajah dengan sabun dan air. Pilihlah sabun mengikut jenis kulit.

Semoga bermanfaat!

Sumber: klikdokter