BAGI yang sudah bergelar mak ayah, sudah tentu setelah seharian bekerja, anda menginginkan masa rehat yang berkualiti sebaik sahaja sampai di rumah.

Sesetengahnya berkata, sebaik sahaja pulang dan dapat melihat wajah anak, segala kepenatan dan kekusutan secara automatik akan hilang.

Bagaimanapun, terdapat juga ibu bapa yang memiliki sikap yang berbeza.

Mana tidaknya, segala masalah yang berada di tempat kerja turut diheret ke rumah.

Biasanya, permasalahan akan menjentik kepada emosi negatif.

Kredit foto: Monstera

Natijahnya, apabila anak-anak melakukan kesalahan yang sedikit seperti menjerit kegembiraan, ada sesetengah mak ayah hilang pertimbangan.

Tak perlu pergi jauh, penulis mendengar sendiri keluhan seorang rakan yang sedih dengan sikap ibu bapanya yang terlalu fokus pada kerja sehingga beliau dan adik beradik berasa terpinggir.

Bukan itu sahaja, wajah mak ayah beliau memanjang berkerut lantaran terbawa-bawa dengan segala kekalutan di ofis.

Pernah berlaku beberapa kali, adik-adik rakan penulis menjadi tempat ibu bapa mereka melampiaskan kemarahan.

Kredit foto: Monstera

Baca juga: Betulkah overthinking tanda penyakit gangguan mental? Ini penjelasannya

Ah! Mendengarkannya, hati penulis pun yang jadi tak keruan. Cara itu memang tidak adil, bukan?

Healthline menjelaskan, tindakan memarahi anak-anak mungkin menyebabkan mereka berdiam diri, namun ia tidak membantu memperbetulkan segala kesalahan yang dibuat.

Tindakan orang tua memarahi dan menjerit kepada anak-anak juga boleh mendorong golongan itu menjadi lebih agresif sama ada daripada segi fizikal atau percakapan, kata PubMed Central seperti dipetik oleh Healthline.

“Keadaan itu secara tidak langsung boleh mengakibatkan kesan jangka panjang. Ia akan memicu kepada berlakunya gangguan keresahan, kurang keyakinan diri dan meningkatkan sikap untuk memberontak,” kata sumber berkenaan.

Kredit foto: Monstera

Hal yang sama turut dibincangkan oleh Pegawai Perubatan Pediatrik, Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar, Johor, Dr Redza Zainol.

Dr Redza telah memuat naik tentang 10 perkara yang ibu bapa perlu elakkan daripada berlaku di rumah menerusi laman Twitternya. Berikut inti pati yang disenaraikan:

i) Mengugut anak-anak
– Sikap ibu bapa yang suka mengugut anak merupakan petanda bahawa kemahiran berkomunikasi bersama si kecil masih lagi lemah.

ii) Tidak meletakkan peraturan yang jelas
– Apabila mak ayah tidak menetapkan peraturan yang jelas untuk anak-anak fahami, ia menyebabkan mereka kerap melakukan perkara yang tidak diingini.

iii) Menipu anak-anak

Kredit foto: Emma Bauso

– Sebaiknya, ibu bapa perlu berkongsi maklumat dengan anak mengikut tahap usia mereka.

iv) Membiarkan anak
– Apabila mak ayah telah menetapkan peraturan yang perlu anak-anak patuhi, mereka tidak boleh membiarkan si kecil melanggar garis panduan tersebut.
– Anak-anak berfikiran bahawa peraturan boleh dilanggar sesuka hati.

v) Bercakap dengan nada tidak sepatutnya atau sarkastik

Kredit foto: Arina Krasnikova

– Kanak-kanak yang berusia lima tahun ke bawah tidak memahami konsep abstrak.
– Elak menggunakan perkataan atau nada yang tidak boleh mereka fahami dengan jelas.

Iklan

vi) Mendesak
– Sikap suka mendesak atau memaksa si kecil dengan bertanya berkali-kali tidak akan membantu mereka untuk menerangkan masalah.
– Sebaliknya, ibu bapa perlu beri anak-anak masa untuk bertenang.

vii) Abaikan emosi anak yang rasai.
– Sebagai ibu bapa, perlu untuk mengiakan setiap emosi yang anak kecil rasakan. Mereka sedang belajar memahami setiap emosi yang ada iaitu marah, sedih, gembira dan takut.

viii) Elak menggunakan Time-out, sebaliknya gunakan Time-in

Kredit foto: Migs Reyes

– Perkara yang ingin dijelaskan adalah ibu bapa perlu ada di sisi anak semasa dia sedang menangis dan tanpa memarahi mereka.
– Peluk, gosok belakang anak dan minta mereka untuk ceritakan masalah yang berlaku.

ix) Respons dengan cara anak
– Sekiranya anak-anak menjerit apabila di rumah, ibu bapa tidak seharusnya memberi respons dengan cara yang sama.
– Sebaliknya jawab dengan tenang dan jelaskan kepada mereka, tentang cara percakapan dengan menjerit adalah tidak sopan.

x) Tidak peduli dengan kesalahan anak
– Tugas ibu bapa bukan hanya membesarkan anak-anak tetapi menjadi insan yang sentiasa mengajar si kecil tentang kesalahan yang mereka lakukan.
– Elak tuju kesalahan pada anak, sebaliknya jelaskan perbuatan yang tidak benar itu.

Iklan

Oleh yang demikian, buat ibu bapa yang sudah penat bekerja, cuba elakkan membawa masalah pulang ke rumah. Tahu tak, pendekatan itu akan memberi kesan kepada hubungan kekeluargaan.

Ingat, impian untuk anak-anak menjadi seseorang yang memiliki keperibadian sempurna adalah bergantung kepada cara didikan ibu bapa di rumah.

Baca juga: Banyak masa dengan anak, stabil mental, fizikal. Mak-mak di Jepun jarang bertukar jadi dengan anak. Ini sebabnya ramai tak tahu!

Baca juga: Anak terdedah kepada masalah mental jika masih tidur satu bilik dengan mak ayah. Ini kata pakar

Kredit foto utama: Ketut Subiyanto

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi