STATUS zon hitam diberikan kepada Surabaya susulan peningkatan kes Covid-19 di negara seberang itu. Bagaimanapun ramai tertanya-tanya alasan untuk memberikan status tersebut.

Keberadaan status zon hitam untuk Surabaya menimbulkan anggapan bahawa kadar jangkitan di Kota Pahlawan sudah sangat tinggi.

Begitupun, menurut Profesor Fakulti Kesihatan Umum (FKM) Universitas Indonesia, Prof D Ascobat Gani, MPH, Dr PH, terdapat beberapa petunjuk untuk menentukan status kawasan yang berkaitan dengan kes Covid-19. Garis panduan itu telah yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

“Banyak petunjuk boleh didapati daripada tahap penularan, jumlah kes, kepadatan penduduk dan banyak lagi,” kata Prof Ascobat kepada Indozone.

Menurutnya, setakat ini yang umum diketahui Surabaya adalah zon merah. Tetapi itu tidak menolak adanya pertimbangan lain yang menjadikan Surabaya diberi status sebagai zona hitam.

“Saya tidak tahu pasti mengapa Surabaya ditentukan sebagai zon hitam, biasanya menggunakan zon merah. Mungkin tahap kesnya sangat luar biasa,” kata Prof Ascobat.

Berdasarkan data yang dikumpulkan dari laman web infocovid19.jatimprov.go.id, pada 3 Jun 2020 terdapat 2.803 kes positif Covid-19 di Surabaya. Di samping itu, sebanyak 3,158 orang mempunyai status PDP dan 3782 mempunyai status PDP. Jumlah kes memang cukup tinggi, lebih daripada separuh daripada kes positif jangkitan SARS-CoV-2 di Jawa Timur terjadi di Surabaya.

Pemerintah Provinsi Jawa Timur menggunakan beberapa zon warna untuk menjelaskan keadaan kabupaten, kota di daerah yang berkaitan dengan kes Covid-19. Semua daerah dan bandar kini berada di zon merah. Akan tetapi, warna merah berbeza warna bergantung pada jumlah kes positif.

Untuk kawasan dengan nombor kes positif di atas 2,049 seperti Surabaya, warna yang digunakan berwarna merah tua sehingga kelihatan seperti hitam.

Penduduk tidak patuh

Seorang pengawal keselamatan memeriksa suhu pengunjung di depan pusat beli-belah World Trade Center di Surabaya, Jawa Timur, pada 21 Mei. Surabaya di Jawa Timur telah ditetapkan sebagai ‘zon hitam’. (Antara / Zabur Karuru)

Dalam pada itu, ahli epidemiologi dari Universiti Griffith, Dicky Budiman berkata, zon hitam berlaku apabila kes sudah melangkaui 2,000 kes, sekali gus menjadikannya sesebuah kawasan darurat.

Jawa Timur mencatatkan 437 kes kematian akibat Covid-19 dengan kes tertinggi kelmarin dengan 11 kematian. Daripada keseluruhan 5,310 kes Covid-19 di wilayah tersebut, sebanyak 2,803 kes dicatatkan berlaku di Surabaya.

Angka itu menghampiri jumlah keseluruhan kes maut Covid-19 di Jakarta yang mencecah 529 kematian dari 7,539 kes setakat ini.

Sementara itu menurut BBC Indonesia, kelemahan penguatkuasaan Pembatasan Sosial Berskala Besar (PSBB) merupakan antara faktor penularan serius Covid-19 di sana.

Surabaya dilaporkan melaksanakan PSBB bermula 28 April dan dilanjutkan sebanyak dua kali. Fasa ketiga PSBB di sana dijangka berakhir pada 8 Jun ini.

Ahli epidemiologi dari Universitas Airlangga, Windhu Purnomo pula berkata, PSBB tidak mencapai matlamat dan Surabaya masih belum selamat daripada wabak Covid-19.

“Sikap masyarakat, selain pemerintah tidak melakukan pengawalan ketat. Tidak ada saringan di jalanan di Surabaya, hanya di checkpoint-checkpoint di bandar,” katanya.

“Ya sudahlah, sekarang ini seperti tiada PSBB,” katanya.

Iklan

Pemerhatian wartawan BBC juga mendapati trafik sibuk di beberapa jalan utama di Surabaya.

Kegiatan ekonomi penduduk tempatan masih dilihat berlaku seperti biasa dengan hanya sebahagian premis ditutup, manakala sebahagian lain masih dibuka seperti biasa.

Lagi wilayah zon hitam

Taman Suro dan Boyo, Surabaya (Instagram/@indraiswanto1984)

Sehingga kelmarin, detikHealth melaporkan, selain Surabaya, terdapat lima lagi wilayah zon hitam:

1. Kelurahan Sunter Agung, DKI Jakarta
DKI Jakarta adalah provinsi dengan jumlah kes Covid-19 tertinggi di Indonesia. Sehingga Selasa (2/6/2020), laman web covid19.go.id menyatakan bahawa terdapat 7,541 kes Covid-19 yang disahkan di DKI Jakarta. Jumlahnya sekitar 27 peratus daripada jumlah kes di Indonesia.

Iklan

Dilihat dari pemantauan penyebaran Covid-19 oleh Pemerintah Provinsi DKI Jakarta, kecamatan Sunter Agung di Jakarta Utara terlihat paling merah. Kelurahan mempunyai kes paling banyak dengan 151 orang positif.

2. Desa Pademangan Barat, DKI Jakarta
Selanjutnya yang juga kelihatan merah tua di laman corona.jakarta.go.id adalah kampung Pademangan Barat di Jakarta Utara. Pemerintah Provinsi DKI mencatat 141 kes positif di wilayah ini.

3. Kabupaten Sidoarjo, Jawa Timur
Sidoarjo menjadi kabupaten / kota kedua setelah Surabaya dengan jumlah Covid-19 tertinggi di Jawa Timur. Sidoarjo juga muncul merah gelap di situs Pemerintah Provinsi Jawa Timur, infocovid19.jatimprov.go.id, dengan 683 kes.

4. Kota Depok, Jawa Barat
Di Jawa Barat (Jawa Barat), laman pikobar.jabarprov.go.id mencatatkan Depok City sebagai wilayah dengan kes Covid-19terbanyak, 313 kes. Kawasan bandar Depok kelihatan ungu kehitaman.

5. Kota Bekasi, Jawa Barat
Kota Bekasi juga terlihat ungu kehitaman pada peta penyebaran Covid-19 yang dimiliki oleh Pemerintah Provinsi Jawa Barat. Legenda di laman web ini memberikan maklumat warna pekat yang diberikan kepada kawasan yang mempunyai 69-313 kes.

Seperti Malaysia, SinarPlus doakan semoga virus Covid-19 di negara jiran kita itu cepat menghilang. -AG #rantaiankasih