DENGAN wujudnya kecanggihan teknologi, kita kini dengan mudah dapat mendalami ilmu agama dengan lebih baik.

Sejajar dengan itu, beberapa aplikasi yang boleh dimuat turun telah direka cipta bagi memudahkan pengguna mengakses pelbagai ilmu.

SinarPlus sudah memuat turun beberapa app dan ternyata, ia memang bermanfaat.

Berikut 7 aplikasi menarik yang dicadangkan:

1. Aplikasi Muslim serba boleh

-Dengan lebih daripada 120 juta orang yang sudah memuat turun, Muslim Pro (Android, iOS) adalah perisian gaya hidup dan utiliti Muslim yang paling popular di pasaran.

-Program mesra pengguna ini bukan sahaja menyediakan waktu solat yang tepat berdasarkan lokasi anda, tetapi ia juga merangkumi kompas kiblat, pengiraan zakat, dan penjejak puasa dan solat!

-Selain itu, aplikasi ini turut mempunyai fungsi Khatam Quran yang membolehkan anda membaca ayat al-Quran dengan kumpulan bacaan yang ditetapkan oleh anda sendiri.

-Selain daripada utiliti berguna ini, ia juga mempunyai pelbagai kandungan gaya hidup yang menarik seperti artikel blog, video memasak, petua senaman untuk Ramadan dan banyak lagi.

2. Pemakanan sihat

-MyFitnessPal membantu anda memantau jumlah kalori yang anda ambil untuk memberitahu anda sama ada anda makan secara berlebihan atau terlalu kurang pada bulan Ramadan.

-Selain itu, ia membolehkan pengguna mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai tabiat pemakanan, sama ada perlu mengubah diet untuk memasukkan lebih banyak kumpulan makanan tertentu seperti meningkatkan pengambilan sayur-sayuran atau produk tenusu.

-Ingat, kesederhanaan dan disiplin diri terutamanya ketika makan adalah kunci utama pada bulan yang mulia ini.

3. Jadilah tukang masak

-Gunakan beberapa aplikasi resipi yang sangat baik yang tersedia untuk mencungkil bakat terpendam dan aura cef anda!

-Kuali, Resipi Makanan Malaysia, dan Seminit Resepi semuanya menawarkan pelbagai menu yang pelbagai untuk memberi anda idea memasak sepanjang bulan ini.

4. Tidur yang berkualiti

-Aplikasi penjejakan tidur seperti SleepScore adalah perisian yang bagus dalam menilai kitaran tidur anda.

-Aplikasi ini memberitahu anda bila anda tertidur dan bila anda bangun. Paling penting, ia membantu anda untuk lebih memahami berapa lama tempoh anda tidur pada waktu malam.

-Perisian ini menggunakan sensor dalam telefon anda untuk memantau pergerakan dan tahap bunyi pada waktu malam untuk mengenal pasti kualiti tidur kita.
-Ia sangat bermanfaat pada bulan Ramadan apabila anda perlu bangun awal sebelum subuh untuk sahur.

-Dengan cara ini, kita boleh menilai sama ada sudah mendapat tidur yang cukup atau perlu tidur lebih awal.

5. Kisah Islamik untuk kanak-kanak

Iklan

-Sediakan anak-anak dengan hiburan pendidikan yang hebat pada bulan yang mulia ini dengan aplikasi Muslim Tales yang menceritakan kisah-kisah menarik tentang budaya dan sejarah Islam serta cerita-cerita yang diilhamkan dari al-Quran.

-Aplikasi ini memaparkan visual yang menarik dengan watak-watak yang pelbagai dan permainan interaktif yang akan menggembirakan anak anda dalam masa yang sama mendidik mereka tentang prinsip dan nilai Islam.

-Muslim Tales boleh didapati dalam tujuh bahasa dan diceritakan oleh pelakon suara profesional.

6. Penghantaran makanan yang mudah

-Cuba pelbagai alternatif penghantaran makanan di Malaysia termasuk GrabFood, Foodpanda, ShopeeFood, airasia food, dan Beep.

-Sebagai alternatif, anda boleh membuat pesanan terus melalui laman web penghantaran rasmi seperti McDonald’s McDelivery, Pizza Hut Delivery, atau Domino’s Pizza Delivery. Pilihan yang tersedia untuk anda tidak terbatas!

Iklan

7. Membeli-belah dalam talian

-Adakah anda sedang mencari pakaian yang cantik bergaya untuk raya ini atau mungkin anda perlu menghias rumah untuk mempersiapkan rumah terbuka nanti?

-Dengan banyak aplikasi e-dagang yang tersedia, anda tidak perlu lagi melakukan perjalanan ke pusat membeli-belah untuk membeli keperluan.

-Aplikasi seperti Zalora, Lazada, Shopee dan FashionValet menawarkan pelbagai fesyen dan barangan rumah yang boleh anda dapati dari keselesaan bilik anda!

Wah, banyak sungguh aplikasi yang berguna bukan? Apa lagi bolehlah muat tutun mana-mana app ikut kesesuaian diri masing-masing.

Jangan lupa follow kami di Instagram dan lawati portal SinarPlus

Dapatkan info daripada SinarPlus! Join grup Telegram kami DI SINI