TUNE Protect secara rasmi melancarkan AirAsia Travel Protection yang disempurnakan oleh Tune Protect (Perlindungan Perjalanan) untuk penumpang AirAsia kini dilengkapi dengan manfaat perlindungan Covid-19.

Perlindungan Perjalanan ini hadir dalam pelan Tunggal dan Tahunan, agar sesuai dengan frekuensi perjalanan pelanggan, bagi domestik dan antarabangsa.

Pelancaran Perlindungan Perjalanan yang dipertingkatkan itu disifatkan tepat pada masanya terutama dengan pembukaan semula perjalanan domestik dan perbincangan pembukaan kembali sempadan Malaysia ke negara-negara “zon hijau” ketika Malaysia memasuki Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan.

Usaha penyambungan semula sektor pelancongan diharap mempercepat pemulihan ekonomi negara dan menghidupkan kembali industri pelancongan Malaysia yang terhenti akibat Covid-19.

Begitu kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Tune Protect, Khoo Ai Lin.

“Semasa AirAsia memulakan penerbangan domestik dengan prosedur keselamatan dan kesihatan baru, kami juga telah memberikan manfaat baru dan lebih baik untuk Perlindungan Perjalanan kami yang ada.

“Ia merangkumi liputan Covid-19 untuk memastikan kemudahan dan ketenangan fikiran pelanggan kami semasa melakukan perjalanan,” katanya dalam kenyataan media kepada SinarPlus semalam.

Perlindungan selama setahun

Dengan harga serendah RM56, Pelan Perlindungan Perjalanan Tahunan menawarkan nilai terbaik untuk perlindungan wang kerana pelanggan akan dilindungi selama satu tahun (dari tarikh pengaktifan), tanpa mengira kekerapan perjalanan.

Bagi tetamu AirAsia yang telah menebus banyak penerbangan untuk perjalanan antara 25 Jun 2020 hingga 31 Mac 2021 menggunakan AirAsia Unlimited Pass yang dilancarkan baru-baru ini, ini adalah peluang bagi mereka untuk membeli Pelan Perlindungan Perjalanan Tahunan untuk memastikan perlindungan tanpa kerisauan dan kesulitan sepanjang tahun.

Iklan

Sebagai alternatif, pelanggan juga boleh membeli liputan Single Plan ketika mereka mendapatkan tiket pesawat AirAsia atau bila-bila masa sebelum ‘terbang’.

Pengerusi Eksekutif AirAsia Group Berhad, Datuk Kamarudin Meranun berkata, pihaknya melihat peningkatan kesedaran akan pentingnya produk Insurans Perjalanan dalam beberapa bulan terakhir daripada saluran penjualan.

“Tawaran ini adalah pelengkap yang baik kepada pelbagai langkah keselamatan end-to-end yang telah dilaksanakan oleh AirAsia agar penumpang kami dapat terbang lagi dengan tenang,” katanya.

Iklan

Faedah baru dan dipertingkatkan

Salah satu ciri unik rancangan Perlindungan Perjalanan yang dipertingkatkan ini ialah Elaun Bereavensi Covid-19 yang baru diperkenalkan yang membayar sejumlah RM5,000.

Perlindungan Perjalanan yang dipertingkatkan juga memperluas liputan tiga faedah yang ada iaitu Pembatalan Perjalanan, Elaun Hospital Harian dan Lawatan yang Baik.

Manfaat Pembatalan Perjalanan menawarkan penggantian tiket penerbangan dan pakej perjalanan yang tidak digunakan sehingga RM5,000 untuk perjalanan domestik dan RM10,000 untuk perjalanan antarabangsa jika pemegang polisi dihalang menaiki penerbangan yang dijadualkan kerana kontrak Covid-19.

Untuk Pelan Tunggal, faedah Elaun Hospital Harian membayar sehingga RM1,500 untuk perjalanan domestik dan RM6,000 untuk perjalanan antarabangsa. Sementara Rancangan Tahunan membayar hingga RM6,000 untuk perjalanan antarabangsa jika pemegang polisi telah disahkan positif dan dimasukkan ke hospital untuk lebih dari 24 jam kerana Covid-19 semasa dalam perjalanan.

Satu lagi cadangan nilai unik produk ini ialah peluasan liputan Lawatan Pengasih yang mana ia membayar sehingga RM1,000 untuk perjalanan domestik dan RM5,000 untuk perjalanan antarabangsa untuk penerbangan AirAsia pulang untuk membolehkan satu ahli keluarga atau rakan untuk menemani pemegang polisi yang dimasukkan ke hospital kerana Covid-19.

“Tune Protect memahami keperluan dan kebimbangan pelancong kerana perjuangan menentang Covid-19 masih berlangsung. Dengan liputan yang lebih baik yang disertakan dengan Perlindungan Perjalanan kami, pelancong dapat menenangkan kekhuatiran mereka ketika membuat rancangan perjalanan dengan kami atau melalui AirAsia,” Ai Lin menyimpulkan.

Untuk maklumat lebih lanjut dan untuk membeli AirAsia Travel Protection oleh Tune Protect, pelanggan boleh melayari airasia.tuneprotect.com.

Selamat terbang ya! -AG #janganputusasamalaysia