GUNUNG Kinabalu terletak di daerah Kundasang, Ranau, Sabah sering menjadi tumpuan pendaki. Puncak Kinabalu mencecah 4,095 meter dari aras laut itu tidak hanya tertinggi di Malaysia malah merupakan yang ke-29 tertinggi di Asia Tenggara.

Baru-baru ini tular di laman sosial hablur ais iaitu salji turun di puncak berkenaan. Kejadian tersebut sempat dirakam dan dimuat naik ke Facebook.

Baca juga: Ini sebab kenapa Malaysia lebih sejuk sejak kebelakangan ini, tiada kaitan fenomena Aphelion

1-Jurulatih Mountain Torque Via Ferrata, Hajiris Sulomin merakamkan video pemandangan dari pondok Sayat-Sayat pada ketinggian 3.668 meter dari aras laut.

2-Hajiris meluahkan rasa gembira apabila melihat salji turun pada awal pagi itu.

“Wah, salji turun di Gunung Kinabalu. Opurak…opurak (bermaksud putih dalam bahasa Dusun) sama seperti di tempat orang kulit putih. Pemandangan yang cantik!” katanya.

Baca juga: Baitulmaqdis dilanda ribut salji, dilitupi hablur ais setebal 25cm

3-Menerusi tinjauan SinarPlus, perkongsian rakaman seminit Hajiris yang telah dimuat naik di laman sosial Facebook Mountain Torque itu telah dikongsi oleh sekurang-kurangnya 10,000 pengguna.

4-Suhu Gunung Kinabalu biasanya ialah dari -4 darjah Celcius hingga 8 darjah Celcius pada bulan Disember hingga Januari. Manakala pada bulan Jun hingga September, suhu adalah sekitar 3 darjah Celcius hingga 12 darjah Celcius.

5 Persekitaran sejuk di puncak gunung berkenaan di bulan Disember hingga Januari menyebabkan adakalanya salji dan ais ditemui di sana.

SALJI PERNAH TURUN 1993

Namun, dilaporkan kejadian salji turun di Kinabalu pernah dilaporkan media pada tahun 1993. Pengalaman dialami Renjer Taman-Taman Sabah, Palimin Jasli tentang kejadian gunung diselubungi salji pernah disiarkan pada 20 Jun 1993  mengejutkan orang ramai.

Iklan

Pengalaman yang diceritakan Palimin  terjadi ketika dia mendaki gunung bersama 10 yang lain pada 15 Jun 1993.

Salji biasanya terbentuk apabila wap air melalui aras atmosfera di bawah suhu kurang daripada 0 darjah Celcius dan kemudian jatuh semula ke bumi.

5 FAKTA GUNUNG KINABALU

1.Gunung Kinabalu merupakan gunung ketiga tertinggi di Asia Tenggara di belakang Gunung Hkakabo Razi di Myanmar dan Gunung Puncak Jaya di Indonesia.

2.Ia terdiri daripada batuan beku dan kubah granit berbentuk bujur yang terbentuk ketika magma pecah ke permukaan kerak bumi dianggarkan berusia lebih 10 juta tahun yang lalu.

Iklan

3.Gunung Kinabalu telah direkodkan mempunyai tujuh puncak tertinggi iaitu Puncak Low, Puncak St. John, Puncak Oyayubi Iwu, Puncak Kakak Buruk, Puncak Raja Edward dan Puncak Telinga Keldai.

4.Taman Negara Kinabalu yang ditubuhkan pada 1964 disenaraikan dalam Tapak Warisan Dunia UNESCO pada 2010.

5.Puncak gunung itu pertama kali ditawan pada tahun 1888 oleh ahli zoologi British, John Whitehead.

Baca juga: Istanbul diselimuti salji tebal, penerbangan dibatal, lalu lintas lumpuh

Jangan lupa follow kami di Instagram!

Sumber: Facebook Mountain Torque Via Ferrata, slashsabah.blogspot.com