Mudahnya buat biskut sarang semut, hanya 8 langkah

Iklan
biskut sarang semut (1)

CEPAT sungguh masa berlalu, macam tak percaya tinggal dua minggu sahaja lagi umat Islam akan menyambut hari raya Aildilfitri.

Pasti ada di antara ahli keluarga, sanak-saudara yang merindui biskut yang sering disajikan ketika hari raya.

Iklan
Iklan

Terima kasih kepada pengguna Facebook, Novelis Affieyza Isahak kerana berkongsi resipi biskut ini. Berikut bahan-bahan dan cara penyediaan:

Iklan

BAHAN-BAHAN

    Iklan

  • 250g mentega
  • 2 cawan tepung kastard
  • 1 cawan tepung jagung
  • 1 ½ tepung gandum
  • 1 cawan gula halus
  • 1 kuning telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • Sedikit pewarna kuning
  • Cawan kertas
  • Coklat manik

[caption id="attachment_78990" width="800"] Kredit foto: Affieyza Isahak[/caption]

CARA PENYEDIAAN

Baca juga: Berbuka Bersama Nan Gua Bing, Kuih Tradisional Cina Wajib Dicuba

1. Ayak tepung kastard, tepung jagung dan tepung gandum.

2. Masukkan mentega dan gula halus ke dalam bekas kemudian pukul sehingga kembang.

3. Seterusnya, masukkan kuning telur, esen vanilla dan pewarna kuning kemudian pukul sehingga sebati.

4. Masukkan semua tepung dan gaul sehingga adunan tidak melekat pada tangan.

5. Simpan adunan ke dalam peti sejuk selama 30 minit.

6. Setelah adunan disejukkan, boleh mulakan proses memarut.

7. Kemudian, masukkan adunan yang telah diparut ke dalam cawan kertas dan hias bersama coklat manik.

8. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 30 minit atau mengikut suhu ketuhar masing-masing dan gunakan tetapan api atas dan bawah.

Setelah ia masak, sedia untuk dihidangkan!

Haa… mudahkan resepi biskut sarang semut ini?

Jadi, apa tunggu lagi, jom ajak anak-anak mahupun adik-beradik menyediakan biskut raya bersama-sama.

Selamat mencuba!

Baca juga: Selalunya Hijau Kali Ini Biru, Tepung Pelita Bunga Telang Sungguh Menggiurkan

Jangan lupa follow kami Instagram! dan layari portal SinarPlus

Dapatkan info daripada SinarPlus! Join grup Telegram kami DI SINI