SEBUT sahaja halba, masing-masing akan teringatkan nasi dagang atau nasi lemak. Tidak hanya berfungsi sebagai rempah penyedap yang mengharumkan sajian, rupanya banyak lagi fungsi lain halba. Doktor dedahkan ia juga boleh menambah susu ibu dan menurunkan paras kolesterol!
Selain diet seimbang dan gaya hidup sihat, tak salah untuk menurunkan kolesterol dengan petua ini.
Saintis, Dr Suri Roowi, Ph.D KMN menjelaskan biji halba boleh membantu mengatasi masalah kencing manis dan menurunkan paras kolesterol.
[caption id="attachment_103454" width="800"] Kredit foto: Pexels[/caption]
"Halba mengandungi bahan berkhasiat utama iaitu 4-hidroksi-isoleusin, trigonellin dan diosgenin.
Lazimnya kita akan memasukkan halba ke dalam masakan seperti nasi lemak atau nasi dagang. Tapi rupanya ia menyebabkan kebaikan dalam halba kurang berkesan.
Tidak hanya itu. Dr Suri berkata kesan penyembuhan halba dalam masakan berlemak juga tidak konsisten.
Baca juga: Petua minum air pangsa lepas makan durian sangat berguna, saintis jelaskan
[caption id="attachment_103452" width="800"] Kredit foto: Freepik[/caption]
Berita baik untuk para ibu yang menyusukan bayi, rempah ini boleh menambah penghasilan susu badan.
Selain itu terdapat juga kajian menunjukkan pengambilan halba boleh kurangkan saiz pembentukan batu hempedu.
Kajian ke atas tikus mendapati pemberian enam peratus halba kurangkan saiz pembentukan batu hempedu kepada 55 peratus, manakala pemberian 12 peratus halba kurangkan saiz pembentukan batu hempedu kepada 41 peratus.
"Biji halba mengandungi diosgenin iaitu sejenis bahan yang mempunyai struktur kimia yang hampir sama dengan hormon estrogen manusia.
"Kajian halba ke atas sel kanser yang diterbitkan dalam jurnal Indian Journal of Medical Research pada Jun 2010 menunjukkan ekstrak biji halba boleh meningkatkan pertumbuhan sel-sel kanser, tetapi ia perlukan kajian lanjut.
"Justeru, pesakit kanser perlu lebih berhati-hati dalam pengambilan biji halba," katanya.
Lima info halba
[caption id="attachment_103453" width="800"] Kredit foto: Pixabay[/caption]
1-Halba ialah tumbuhan yang tergolong dalam famili Fabaceae. Nama saintifiknya Trigonella foenum-graecum.
2-Ia ditanam di seluruh dunia. Selain biji, daunnya juga memiliki pelbagai kegunaan.
3-Halba sering digunakan untuk pelbagai masakan seperti kari.
4-Perkataan 'halba' berasal daripada bahasa Arab iaitu 'Hilbeh' (حلبة).
5-India merupakan pengeluar terbesar halba di dunia. Negara pengeluar lain ialah Argentina, Mesir, Perancis, Sepanyol, Turki, Maghribi dan China.
Baca juga: Hati-hati, pedih ulu hati kemungkinan serangan jantung
Sumber: Dr Suri Roowi
Kredit foto utama: Freepik
Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!
Jangan lupa follow kami di Twitter, Instagram, YouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi