Lebih 1,200 share, resipi simple mi kicap power, mudah & menyelerakan
MI kicap lazimnya menjadi menu tradisional kaum Cina namun popularitinya kini sudah meniti di bibir pelbagai lapisan masyarakat majmuk di Malaysia.
Kepada ibu-ibu yang buntu akan idea menyediakan sajian keluarga pada cuti sekolah ini, boleh cuba hidangkan mi kicap ni. Nampak saja simple, tapi ia penuh perisa dan merupakan lengkap.
Baca juga:
Setiap sajian ada protein daripada ayam dan serat daripada sayur-syuran.
Resipi yang dikongsikan Qasih Jue Aisya ini berbaloi dicuba. Tidak menggunakan mi wantan, Qasih menggunakan mi kering sebagai bahan utamanya.
Berikut adalah bahan-bahan dan cara penyediaan:
MI KICAP HOMEMADE
Mi kering (secukupnya) [BELI DI SINI]
2 keping dada ayam
1 pek bebola ikan [BELI DI SINI]
2 sudu besar tepung jagung [BELI DI SINI]
1 labu bawang putih (cincang) [BELI DI SINI]
Segenggam cili padi (merah dan hijau)
Sejambak daun sup (hiris)
Sejambak bak choy
Sos makanan laut / tiram [BELI DI SINI]
Garam (secukup rasa) [BELI DI SINI]
Gula perang (secukup rasa)[BELI DI SINI]
Langkah penyediaan
1-Perap ayam dengan lada sulah, kicap pekat, kicap manis dan garam selama 15 minit.
2-Untuk menyediakan kuah kicap, panaskan minyak masak dan campurkan sedikit minyak bijan untuk membangkitkan lagi aroma.
3-Tumis bawang putih sampai bertukar keperangan. Kemudian masukkan air.
4-Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tiram, gula perang sedikit dan garam. Seimbangkan rasa mengikut selera masing-masing.
5-Bancuh tepung jagung dengan air dan tuangkan ke dalam kuah tadi. Biarkan mendidih seketika.
6-Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam yang diperap tadi. Gunakan api sederhana.
7-Sup pula, anda tumis bawang putih. Masukkan air dan bebola ikan.
8- Perasakan dengan garam dan sedikit serbuk perasa (jika perlu). Taburkan dengan hirisan daun bawang.
9-Panaskan air di dalam periuk dan celur mi diikuti bak choy yang telah dipotong pangkalnya.
10-Angkat dan toskan.
11-Untuk mi, gaulkan ia dengan kuah kicap tadi. Kalau nak hitam lagi tambah sedikit kicap pekat.
12-Potong kecil cili dan masukkan ke dalam semangkuk kecil kuah kicap. Boleh dijadikan sumber pedas yang melazatkan!
13-Hidangkan mi kicap dengan dengan semua bahan. Sedia untuk dinikmati!
Baca juga:
Baca juga:
Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!
Jangan lupa follow kami di Twitter, Instagram, YouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.