Luk chup, pencuci mulut tradisional dari Thailand kini semakin mendapat tempat dalam kalangan masyarakat di negara ini sekali gus menjadi sumber pendapatan yang agak lumayan bagi pengusaha manisan tersebut.
Juadah berasaskan kacang itu agak unik kerana dibuat dalam pelbagai bentuk menyerupai buah-buahan dan sayur-sayuran dengan warna yang menarik, sekali pandang seolah-olah buah-buahan tiruan.
Menurut sumber, wanita berusia 46 itu juga berkata, beliau berhenti kerja sebagai akauntan di sebuah syarikat kontraktor sekitar 2016 bagi mengusahakan perniagaan itu sepenuh masa.
Menurutnya, tempahan yang diterima meningkat pada musim cuti sekolah yang turut menjadi musim perkahwinan kerana selain dihidang sebagai pencuci mulut ketika kenduri, luk chup juga dijadikan buah tangan untuk tetamu.
Jelasnya beliau mempelajari cara membuat luk chup daripada ibu saudaranya Zaleha Abdul Hanan, 55 yang berasal dari Golok, Thailand, ketika berusia 15 tahun.
Harga yang dikenakan pula adalah RM10 untuk setiap 20 biji luk chup dan antara bentuk yang biasa dibuat ialah buah tembikai, pisang, mangga serta sayur terung dan kubis.
Menurut Sakinah, bahan-bahan yang diperlukan bagi membuat juadah itu ialah kacang kuning atau kacang hijau, agar-agar, pewarna makanan serta air bunga melur.
Katanya manisan itu boleh bertahan selama beberapa hari jika disimpan di dalam peti sejuk dan hingga sebulan jika diletakkan di dalam peti sejuk beku.
BERNAMA