SEPERTI kita sedia maklum, kini dunia terus terkesan dengan pandemik Covid-19 yang sehingga ke hari ini belum lagi menemui jalan penamat.
Banyak negara masih menunjukkan peningkatan kes dari sehari ke sehari. Oleh itu, sebagai langkah berjaga-jaga, pintu masuk antarabangsa masih lagi ditutup dan tidak membenarkan kapal terbang mendarat di negara-negara yang terjejas termasuk Malaysia.
Perkara itu pastinya telah menjejaskan perniagaan khususnya syarikat penerbangan. Namun, jika mereka tidak mempunyai apa-apa perancangan perkara ini boleh menyebabkan mereka menanggung kerugian yang teruk.
Seperti Syarikat Penerbangan Tambang Rendah, AirAsia, permulaan dekad baharu terbukti mencabar untuk semua, terutama bagi mereka dalam industri berkaitan perjalanan.
Kini syarikat itu membuka peluang baharu untuk perniagaan bukan penerbangannya dengan mengusahakan perniagaan restoran Santan yang kini sedang mencipta namanya yang tersendiri.
Santan hari ini telah berjaya melangkah ke hadapan dengan membuka cawangan keduanya di Sunway Pyramid, tiga francais di SOGO Kuala Lumpur, 163 Retail Park Mont Kiara dan AEON Mall Shah Alam, selain beberapa lagi rangkaian francais yang akan dibuka sebelum akhir tahun 2020.
Kejayaan demi kejayaan mendorang kakitangan AirAsia turut mencuba nasib menceburi bidang baharu dan menggelarkan diri mereka sebagai Allstars.
Mereka yang dikenali sebagai Kapten Lee Chin Hooi, Kapten Fredrick Jeremy, Kapten Azrul Hakim, Kapten Mohamed Shafiran dan Kapten Syamim Shahabuddin kini telah memulakan kerjaya baharu dengan menceburi bidang perniagaan francais dalam industri makanan dan minuman (F&B) bersama Santan.
[caption id="attachment_27579" width="750"] Kapten Fredrick Jeremy[/caption]
Rata-rata mereka menyifatkan memilih perniagaan francais bersama Santan untuk menjana pendapatan tambahan bagi keluarga bagi meneruskan kelangsungan hidup.
Tambahan pula seperti Kapten Mohamed Shafiran dan Kapten Syamim Shahabuddin yang merupakan juruterbang untuk penerbangan jarak jauh AirAsia, sehingga hari ini mereka masih tidak dapat berkhidmat disebabkan pintu sempadan beberapa negara terjejas masih tertutup.
[caption id="attachment_27578" width="750"] Kapten Syamim Shahabuddin[/caption]
Menceburi industri berbeza bukanlah sesuatu yang mudah, tetapi mereka semua bersetuju bahawa Santan memberikan sokongan dan bimbingan berterusan, seperti mencari lokasi yang tepat dan membekalkan kakitangan bagi mereka yang tiada pengalaman dalam perniagaan industri F&B.
Sediakan payung sebelum hujan
Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Walaupun melangkah ke industri F&B dalam keadaan semasa semakin mencabar, ahli perniagaan berpengalaman, Kapten Azrul Hakim berkata, rebutlah peluang yang ada untuk memulakan perniagaan yang berjaya.
Pada tahun 2018, beliau telah memulakan perniagaan francais dengan salah satu jenama minuman bubble tea yang popular.
Menyedari potensi francais Santan, Kapten Azrul tidak teragak-agak untuk membuka dua buah francais Santan di PKNS Shah Alam (bekerjasama dengan Kapten Fredrick Jeremy) dan AEON Shah Alam pada bulan ini.
Selain kaji selidik intensif, Kapten Mohamed Shafiran dan Kapten Syamim Shahabuddin, yang bekerjasama untuk membuka francais Santan mereka pada suku pertama tahun 2021 berkata, mereka memilih Santan kerana jenamanya yang boleh membantu meminimumkan risiko perniagaan berbanding menubuhkan jenama sendiri.
Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan
Walaupun juruterbang dilatih untuk kekal tenang dalam apa jua situasi, tetapi menceburkan diri di dalam industri yang amat berbeza boleh menimbulkan kegelisahan.
Kapten Lee Chin Hooi berkata, bahawa selain tidak memiliki sebarang pengalaman dalam industri F&B, tanggungjawab terhadap kakitangan terutamanya dari segi kesejahteraan dan keselamatan kewangan mereka dalam pandemik ini adalah antara cabaran utama yang dihadapi.
[caption id="attachment_27575" width="750"] Kapten Lee Chin Hooi[/caption]
Namun, dengan bantuan langkah demi langkah yang diberikan oleh Santan serta sokongan daripada keluarga dan rakan-rakan, beliau yakin dan bersedia untuk membuktikan kemampuan dalam perniagaan ini.
[caption id="attachment_27577" width="750"] Kapten Mohamed Shafiran[/caption]
Dengan pengembangan yang pesat melalui francais, Santan menyediakan ratusan peluang pekerjaan dan dengan semangat Allstars mereka, Kapten Azrul Hakim dan Kapten Fredrick Jeremy telah mengambil semula Allstars yang tidak lagi bersama syarikat penerbangan tersebut untuk menjadi sebahagian daripada pasukan mereka.
Alah bisa tegal biasa
Menceburi perniagaan francais memerlukan ketahanan mental dan fizikal untuk menangkis cabaran, tetapi seperti yang selalu dikatakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan airasia, Tan Sri Tony Fernandes, tiada apa yang mustahil.
[caption id="attachment_27576" width="615"] Kapten Azrul Hakim[/caption]
Memahami pelan perniagaan, mempunyai pasukan yang hebat dan sikap tidak pernah berputus asa juga merupakan antara kunci kejayaan, kata Kapten Fredrick Jeremy yang merupakan peminat Nasi Padang dengan Rendang Daging Santan.
Bagai santan dengan gula
Kapten Syamim Shahabuddin dan Kapten Mohamed Shafiran yang telah bersama syarikat penerbangan ini selama lebih dari 13 tahun percaya bahawa ada hikmah di sebalik musibah dan kita harus bersedia untuk berubah.
Walaupun mereka tidak sabar untuk kembali berkhidmat sebagai juruterbang, mereka teruja untuk memulakan perniagaan bersama Santan.
Kapten Azrul Hakim dan Kapten Fredrick Jeremy juga berharap untuk menerpa kejayaan bersama Santan dan mengembangkan perniagaan mereka ke pasaran baharu, sambil menyediakan lebih banyak peluang pekerjaan untuk komuniti setempat.
[caption id="attachment_27580" width="1024"] Kapten Azrul Hakim dan rakan perniagaannya bersama Catherine Goh, Pengurus Besar Santan di cawangan Santan AEON Shah Alam.[/caption]