DALAM musim kawalan pergerakan ini, kadang-kadang mesti teringin nak makan macam-macam tapi malangnya tidak semua kedai yang buka atau jauh dari rumah kerana jarak pergerakan sudah dihadkan kepada 10km sahaja.
Namun, sekiranya anda teringin nak makan mi goreng mamak, tidak usah pergi ke kedai lagi tetapi boleh cuba resipi ini di rumah untuk lepaskan ‘craving’ anda.
Bahan-bahan :
Mi kuning
Udang (dibuang kulit)
Bawang Putih (dihiris)
Bawang Merah (dihiris)
Kicap cair
Kicap pekat
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Cili kisar
Tauhu
Kentang (dipotong dadu)
Taugeh
Kubis
Timun
3 biji telur
Fish cake
Cili besar (dihiris)
Cara penyediaannya:
Anda perlu tumis bawang putih, bawang merah, cili kisar sehingga naik minyak dengan api yang sederhana. Kemudian tambah sos cili, sos tiram, kicap pekat dan biarkan masak sekejap atau sehingga naik bau.
Selepas itu, anda boleh masukkan udang, fish cake, tauhu , kentang yang sudah digoreng terlebih dahulu dan kubis.Tolak bahan ke tepi dan masukkan telur yang sudah dikacau serta gaul sehingga telur masak sedikit dan kemudian masukkan mi kemudian gaul sebati dengan kuah tadi.
Selepas selesai masukkan tauge dan cili besar dan perasakan dengan serbuk perasa seta kicap cair jika perlu. Hidang bersama perahan limau kasturi dan juga bawang goreng. Siap!
Bagi yang baru belajar nak memasak, resipi ini mudah untuk anak cuba.
Penulis: Fatin Syazwani Mohd Hanif