Amalan bahaya turunkan demam kuning bayi. No8 paling ramai yang buat

June 15, 2020
Azimah

SEKARANG ini bayi lahir yang kena demam kuning atau dipanggil jaundis ibarat perkara biasa seakan sukar dielakkan.

Apa itu jaundis?

Bayi kuning (Neonatal jaundice). Penyakit ini terbahagi kepada dua jenis iaitu ‘physiological jaundice‘ dan ‘pathological jaundice’.

“Physiological jaundice” adalah keadaan kuning di kalangan baby yang berumur 2 sehingga 7/14 hari. Ia merupakan situasi yang biasa dan tak semuanya memerlukan rawatan. Menurut APA, sebanyak 60 peratus bayi akan mengalami penyakit kuning dalam minggu pertama.

“Pathologic jaundice” pula adalah keadaan kuning yang dikesan dalam masa 24 jam selepas baby dilahirkan, Keadaan ini memerlukan rawatan serta merta.

Ada juga “Prolonged Jaundice” yang kuning bayi melebihi 14 (matang)-21(pramatang) hari selepas dilahirkan. Kebanyakan keadaan ini tidak membahayakan tetapi ia mungkin juga merupakan tanda hati bayi ada masalah yang serius.

Apakah sebab berlakunya penyakit baby kuning?

1. Hati bayi belum cukup matang dan tidak dapat membuang bilirubin dengan berkesan.
– Bilirubin (Pigment hempedu) terbentuk daripada pemecahan sel darah merah. Semakin banyak sel darah merah pecah, semakin tinggi paras bilirubin dalam badan bayi. sebelum baby dilahirkan, tali pusat akan bantu menyingkir bilirubin dari badan baby. Selepas dilahirkan, hati bayi pula mengambil alih tugas ini.

2. Kekurangan enzim G6PD
– Ia merupakan penyakit genetik Chromosome X yang menyebabkan membran sel2 darah tak stabil lalu senang pecah. Ia adalah keadaan seumur hidup dan tiada rawatan yang dapat menyembuhkannya.  Anak2 yang kekurangan enzim G6PD ini mudah mengalami anemia (kekurangan sel darah merah) terutamanya apabila terdedah pada bahan2 tertentu seperti antibiotic dan kacang perang.

3. Sel darah merah bayi yang mengandungi Fetal hemoglobin pecah untuk digantikan dengan hemoglobin dewasa. Ini adalah process semula jadi.

4. Kurang menyusu
– ia akan melambatkan system pencernaan apabila bilirubin dalam perut diserap kembali ke dalam aliran darah. Sila memberi perhatian kepada kulit bayi anda jika anda mengalami masalah latching bayi pada puting, susu lambat keluar, tak cukupi dan sebagainya. Kalau perlu, sila jumpa dengan pakar laktasi.

5. Jenis darah berlainan di antara ibu dan anak.
– Ini akan menyebabkan antibodi ibu menyerang sel darah merah bayi dan menyebabkan darah bayi pecah. Sebab inilah anak kepada Ibu yang berdarah O dan rhesus negative mudah mendapat penyakit ini. kerana O adalah gene recessive, apabila suami mempunyai jenis darah yang berlainan, Jenis darah bayi anda akan mengikut ayah.

6. Lebam di kepala bayi akibat proses kelahiran (kebanyakkannya berlaku selepas proses persalinan yang memerlukan bantuan Forcep atau Vacuum).

7. Jangkitan human selepas atau semasa dalam kandungan (TORCHES)

8. Masalah hormon (Thyroid)

9. Pengunaan ubat2 tertentu seperti Sulfonamides, Dapsone, Sulfamethoxazole+Trimethoprim atau Sulfadoxine+Pyrimethamine (Fansidar) oleh ibu yang sedang Breastfeed

10. Jaundice susu ibu dan sebagainya

Apakah rawatan yang akan diberi di hospital?

✅Fototerapi (cahaya biru)
– cahaya lembut ini akan menukarkan bilirubin ke byproduct yang larut untuk dikeluarkan melalui air kencing dan najis. Terapi ini ada yang conventional dan ada yang intensif (pilihan rawatan bergantung kepada paras bilirubin dan keadaan pramatang bayi). Jangan risau, mata bayi akan dilindungi dari cahaya terang and tuduhan bayi akan jadi buta selepas terapi cahaya adalah tuduhan merepek.

✅Ada juga bayi yang perlu menjalankan prosedur tukar darah separuh/sepenuhnya disebabkan paras bilirubin yang mengancam nyawa.

✅yang lain, antibiotik, IG juga mungkin terlibat

Bagaimana doktor akan monitor perkembangan bayi?

💉Kami akan buat ujian darah VSB 4 jam sekali jikalau bayi anda menerima Cahaya “intensif” (2 mesin bonus untuk baby yang paras bilirubin melambung ke langit).

🎚monitor kekerapan dan warna kencing dan najis bayi

⚖berat bayi berbanding dengan berat lahir
dan sebagainya.

Apa yang patut ibu bapa buat kalau baby dirawat di hospital?
✅Jangan viralkan tangan baby yang banyak kesan cucuk. Ia memang perlu dilakukan 6 kali sehari jika rawatan baby tidak dapat diturunkan daripada rawatan intensif. Please let us do our work.
✅kerap menyusu (sekurang2nya 10-12 kali sehari) dengan teknik yang betul supaya bayi kerap membuang untuk mengeluarkan bilirubin.

Tanda-tanda bahaya yang boleh dikesan ibubapa kat rumah adalah seperti berikut. Kalau dikesan, maka terus bawa anak ke KK untuk check darah:

👶Kelihatan kuning di bahagian mata yang sepatutnya berwarna putih
👶baby tidak aktif/ nampak lesu
👶baby kurang menyusu dan kencing
👶Najis baby putih/ kelabu
👶baby menangis dengan suara nyaring macam kucing
👶mungkin disertai demam dan sebagainya

Komplikasi baby kuning kalau tidak dirawati
Jika paras kuning tinggi sangat sampai terjadinya “Kernicterus”, ia akan membawa komplikasi seperti pekak, kekejangan otot,  sawan, terencat akal, perkembangan bayi tidak normal dan maut.

Adakah petua berkesan?

Seharusnya 7 perkara ini tidak dilakukan:

1. Menjemur bayi
— Sinaran matahari yang secara tidak langsung (menerusi cermin/tingkap etc) tidak boleh mengurangkan kuning anak. Sinaran secara langsung pula boleh mengakibatkan bayi menjadi kering(dehidrasi) atau kenaikan suhu bayi. Cahaya matahari yang terik (selepas 9am) juga akan mencetuskan masalah kulit pada masa yang akan datang.

2. Memberi susu lembu dan kambing/ madu asli/ air anggur/ tebu hitam/ serbuk mutiara/ sengkuang cina kepada bayi
– usus bayi di bawah 6 bulan belum lagi matang. Pemberian makanan selain susu ibu akan menyebabkan penyakit usus lain. Susu Kambing mengandungi protein yang tinggi. ini mungkin akan menyebabkan darah bayi berasid urik atau menyebabkan alahan.

4. Memberikan air masak/ air rendaman beras
–  tidak digalakkan kerana pemberian air yang berlebihan akan menyebabkan pencairan garam sodium dalam darah dan mencetuskan serangan sawan

5. Ibu harus banyak makan ubat jamu
— cuba elakkan sebab sesetengah bahan menjejaskan kualiti susu ibu

6. Memandikan bayi dengan air bunga/ air peria/ air teh–  tak berkesan pun… tapi apa2 je lah kalau ibu-ibu nak try.

7. Hentikan susu ibu dengan alasan susu ibu menyebabkan kuning
— Penawar kepada Breastmilk Jaundice adalah SUSU IBU! Jangan menghentikan penyusuan!

8. Ibu mesti berhenti makan makanan yang Warna oren seperti buah oren, betik, kunyit, carrot, tomato
— Carotene dalam makanan-makanan tersebut kalau makan berlebihan memang akan menyebabkan kulit anda (bukan baby) jadi kuning, tetapi ini bukan jaundis! Ia tidak membahayakan.

Sepatutnya semua ibubapa kena tahu ilmu basic pasal penyakit baby kuning kerana ia mungkin dapat menyelamatkan masa depan mahupun nyawa cahaya mata sekalian.

Sumber: FB Dr Berries

About Azimah

Biodata Penulis