APA menariknya apam daun rambai? Persoalan itu penulis tujukan kepada anak jati Negeri Sembilan, Nurfadhilah Mat Nasir, 37, yang mengaku mahir membuat sajian berkenaan.
Kepada SinarPlus Nurfadhilah berkata, keistimewaannya ialah pada daun rambai yang digunakan membaluti separuh kuih berkenaan.
“Haruman daun rambai memang menjadikan kuih apam ini lain daripada lain. Itu sebab rata-rata majlis keramaian atau kenduri-kendara terutama di Johol, Negeri Sembilan akan menghidangkan apam daun rambai untuk para tetamu yang hadir,” katanya ketika dihubungi SinarPlus baru-baru ini.
Menurut peniaga sayur kampung di Pasar Tani Ampangan, Paroi dan Tampin itu, kuih itu juga dikenali dengan nama apam Johol disebabkan sajian menu petang berkenaan memang sangat popular di sana.
“Selalunya kuih ini akan dibuat secara beramai-ramai ketika satu-satu majlis diadakan seperti kenduri perkahwinan. Masa itulah kami berkumpul beramai-ramai, masing-masing akan tunjuk skil.
“Satu perkara yang menarik, kami tak perlu beli daun rambai kerana pokok rambai terdapat banyak di kampung-kampung,” katanya.
Warisan keluarga
Kata wanita itu lagi, kalau ditanya ramuan yang digunakan untuk kuih apam daun rambai, ia sama seperti apam yang lain iaitu memerlukan tepung, yis, marjerin dan beberapa bahan asas yang lain.
“Biasanya bila adunan sudah diadun sempurna, saya akan kukus selama 30 minit sahaja. Memang ya, apam yang sudah masak sebati akan memberikan aroma cukup menyelerakan lebih-lebih ketika perut kosong. Rasa manis dengan wangian rambai membuatkan kita akan makan lebih daripada satu,” katanya berseloroh.
Di Negeri Sembilan, apam lazimnya enak dicicah bersama rendang, kuah kari atau sambal tumis ikan bilis. Wah! Memang kecur air liur dibuatnya.
Berbicara lanjut, Nurfadhilah memberitahu, beliau mempelajari membuat kuih apam rambai daripada ibunya.
“Saya sebenarnya suka belajar pelbagai jenis masakan dan kuih-muih tradisi seperti apam daun rambai menggunakan resipi warisan keluarga.
“Tidak seperti orang lain yang menggunakan gula pasir bagi kebanyakan kuih, saya menggunakan gula gerek atau lebih dikenali sebagai gula melaka yang akan dicairkan dengan sedikit air sedikit untuk menghasilkan warna keperangan yang cukup cantik untuk satu-satu kuih,” katanya yang gemar berkongsi resipi menerusi media sosial.
RESIPI KUIH APAM DAUN RAMBAI
Bahan-bahan
Cara-caranya:
SULTAN Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj telah memberi perkenan dan menyokong sepenuhnya keputusan pasukan…
SEMPENA minggu sambutan Hari Ibu, mesti ramai yang plan untuk memberikan hadiah kejutan buat insan…
16 TAHUN melayari bahtera perkahwinan, penyanyi dan penyampai radio, Asmawi Ani atau mesra dengan panggilan…
BARU-baru ini, pelakon Amar Baharin meluahkan perasaan tidak puas hati berkaitan pemilikan tanah di Semenyih,…
TRAGIS! Disebabkan tidak tahan mendengar ‘bebelan’ suami kerana melahirkan anak pekak dan bisu, seorang…
SIAPA tidak kenal pelakon dan pengacara tersohor era 90-an dan 2000-an, Hani Mohsin. Pemergiannya pada…