Penangan kuih dalam kain ketika musim tengkujuh di Kelantan

Foto KOLEKSI NURIDAYU MUHAMMAD

KIRA-KIRA 40 tahun lalu, jika masyarakat di negeri Cik Siti Wan Kembang mahu mendapatkan kuih putu halba, hanya ada satu tempat sahaja boleh dituju.

Untuk ke sana juga, orang ramai juga terpaksa berbasikal atau menaiki beca roda tiga. Lokasi yang dimaksudkan itu adalah di Wakaf Che Yeh yang terletak di Kota Bharu, Kelantan.

Pada era tersebut, kuih putu halba dijual pada harga 10 sen sahaja. Kisah di sebalik sajian tradisional berkenaan juga memang unik. Pertama, selain dikenali sebagai kuih putu halba, ia turut dipanggil sebagai kuih dalam kain.

Menjejaki salah seorang pengusaha kuih dalam kain itu, Nuridayu Muhammad atau Idayu berkata, sebenarnya pembuatan sajian berkenaan menggunakan bahan berasaskan ubi kayu.

Iklan
Iklan

”Namun demikian, nama ubi kayu itu sendiri tenggelam. Sebaliknya, nama halba iaitu sejenis rempah pula dipilih sebagai nama penuh kuih ini.

”Hakikatnya, penggunaan halba dalam proses pembuatan kuih berkenaan sedikit sahaja iaitu sekadar untuk mendapat aroma baunya,” katanya  yang mewarisi perniagaan secara kecil-kecilan menjual kuih yang terkenal di Kelantan itu daripada ibunya.

Mengenai cara membuat kuih dalam kain itu kata Idayu, cukup mudah.

”Seperti yang saya katakan tadi, ia menggunakan 100 peratus tepung ubi kayu yang dibuat sendiri. Kemudian ia dikukus dan dihidangkan dengan kelapa parut,” katanya.

Wanita itu memberitahu, kuih berkenaan akan laku keras terutamanya pada musim banjir iaitu sekitar bulan Oktober hingga awal Januari.

”Ini kerana halba yang digunakan dikatakan dapat membantu memanaskan badan,” katanya.

Graduan Universiti Malaysia Kelantan itu berkata, seiring dengan peredaran masa, kuih putu halba dijual pada harga 50 sen sekeping.

PROFIL

  • Nama penuh: Nuridayu Muhammad
  • Umur: 24 tahun
  • Asal dan menetap: Pasir Mas, Kelantan

RESIPI PUTU HALBA

Bahan-bahan

  • 1 kilogram ubi kayu (diparut dan dikeringkan)
  • 1 sudu halba
  • 2 batang serai
  • 1 inci halia
  • Gula Melaka secukupnya
  • Gula pasir secukupnya
  • Kelapa parut

Cara penyediaan:

  1. Panaskan air dalam periuk kukusan.
  2. Campurkan halba, serai dan halia yang telah dikisar dan dapatkan air perahan lalu dimasukkan ke dalam bekas yang diisi ubi kayu bersama secubit garam.
  3. Masukkan separuh ubi kayu ke dalam acuan dan letakkan gula Melaka dan gula pasir sebagai inti (di tengah).
  4. Tutup semula lapisan atas dengan ubi kayu.
  5. Balut dengan kain dan telengkupkan ke dalam periuk pengukus dan kukus sehingga masak.
  6. Akhir sekali, hidangkan putu halba bersama kelapa parut.

Sumber: Nuridayu Muhammad

RESIPI KUIH CAKAR AYAM

Bahan-Bahan

  • 300 gram gula merah
  • 1 kilogram keledek (dikupas kulitnya)
  • 1 sudu kecil kapur makan
  • Sedikit air
  • Minyak masak

Cara penyediaan:

  1. Kukur keledek hingga halus dan berbentuk seperti tali. Masukkan keledek tadi ke dalam air kapur selama 1 jam.
  2. Setelah cukup 1 jam, keluarkan keledek dan toskan sehingga kering. Setelah kering, gorengkannya di dalam minyak yang panas.
  3. Sementara itu, campurkan gula merah dan air di dalam kuali yang berasingan. Biarkannya sehingga gula merah tersebut cair dan larut di dalam air tersebut.
  4. Kemudian, masukkan keledek yang digoreng tadi ke dalam gula merah. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
  5. Setelah sebati, angkat dan masukkan ke dalam acuannya yang berbentuk bulat. Jangan lupa untuk menekannya sehingga padat.
  6. Akhir sekali, sejukkannya. Kuih perlu disimpan di dalam bekas yang kedap udara kerana dikhuatiri akan menjadi lemau (jika dibiarkan terdedah).

Sumber: resipibonda.com     

Share
Farah Eliani

 

Recent Posts

‘Tak sangka saya pula kena attack.’ Cermin belakang kereta diketuk dengan tukul, Safiq Rahim pula mangsa serangan

KETIKA negara sedang berduka dengan kejadian menimpa dua bintang Harimau Malaya, pemain tengah Johor Darul…

38 mins ago

Beza usia 41 tahun bukan penghalang tauke emas kahwini wanita muda

  PERKAHWINAN berbeza usia 41 tahun di Jawa Barat, Indonesia baru-baru ini mengundang perhatian ramai di…

3 hours ago

‘Awak lah dalam perut saya, 9 tahun kami tunggu.’ Pelakon Toq kini bergelar ayah, timang anak lelaki

SEMBILAN tahun menanti penuh sabar untuk menimang cahaya mata, pelakom elakon, Toq 40, erkongsi berita…

10 hours ago

Kanser ovari ‘pembunuh senyap’ wanita! Kenali gejala awal, rawatan komprehensif dan sokongan psikososial

KANSER ovari merupakan sejenis kanser yang bermula dalam ovari atau kilang telur wanita dan sering…

16 hours ago

Hujan lebat di Kuala Lumpur, pokok besar tumbang ragut satu nyawa, seorang cedera. 5 info perlu tahu

TIADA ribut, hanya hujan yang turun namun sebatang pokok bersaiz besar berdekatan Jalan Sultan Ismail,…

16 hours ago

Rezeki anak ramai, Ayu Raudhah kini hamil cahaya mata ketujuh

PELAKON Ayu Raudhah mendedahkan beliau kini sedang hamil anak ketujuh. Perkara itu dikongsikan oleh kakaknya,…

18 hours ago