UDANG adalah makanan yang kaya dengan nutrisi penting seperti protein dan bersifat antioksida yang memberi manfaat buat tubuh badan.
Rasanya yang sedap menjadikan ia sebagai lauk pilihan dan kegemaran ramai orang kita.
Jangan lupa follow Sinarplus di Instagram!
Di antara resipi yang paling popular seperti sambal tumis bersama petai, dimasak bersama tempoyak atau lemak cili api mahupun kari bersama terung.
Selain itu ia juga biasa dijadikan rencah dalam masakan sayur atau pelbagai jenis mi.
Tak ramai sebenarnya yang cuba masakan udang macam ni. Kalau buat garenti tak pandang lauk lain dah. Terlampau sedap.
Bahan-bahannya;
- 5 ulas bawang putih- cincang halus
- 2 biji bawang besar- potong mayang
- 1 inci halia- cincang halus
- 1 sudu makan sos cili
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu teh minyak bijan
- 4 biji cili padi- belah dua atau potong kasar
- Sedikit daun sup
- Sedikit daun bawang
Cara membuatnya;
1. Udang diletakkan dengan garam dan kunyit.
2. Panaskan sedikit minyak dan goreng udang terlebih dahulu. Goreng sekejap tak perlu lama.
3. Guna lebihan minyak goreng udang tadi, tumis halia dan bawang putih hingga naik bau.
4. Bila bawang dah sedikit keperangan masuk balik udang yang telah digoreng tadi.
Cuba juga Tiga proses mudah buat nagasari, Noor Elenna kongsi tip kuih cantik, gebu
5. Masukkan ¼ atau ½ cawan air sebagai sedikit kuahnya nanti.
6. Masukkan sos tiram, sos cili serta minyak bijan untuk naikkan bau masakan.
7. Masukkan bawang besar yang dipotong mayang, cili padi yang dibelah dua. Gaul sebati.
8. Akhir sekali masukkan daun sup dan daun bawang. Kalau perlu perasakan dengan garam boleh letak sedikit garam.
Selamat mencuba!
Sumber: Mohd Rozmie