SUP tulang keistimewaannya terletak pada rencah yang diperbuat sendiri tanpa sup bujut, memberikan rasa sup yang pekat dan sungguh asli.
Seperti resipi sup tulang ini sangat mudah nak buat sebab tak perlu guna rempah sup ataupun sup bunjut tapi rasanya tetap sedap, pekat dan kaw!
Siapa yang suka menu simple macam ni bolehlah cuba masak nanti.
Tambahan pula juadah sup ini semua orang suka lebih-lebih lagi kanak-kanak. Jom cuba!
Bahan-bahannya:
Bahan utama;
- 2 kg tulang lembu direbus (boleh juga guna ekor, rusuk atau daging)
- 9 biji bawang kecil dikisar [Beli di sini]
- 25 ulas bawang putih dikisar [Beli di sini]
Bahan menumis hiris halus;
- 3 biji bawang putih [Beli di sini]
- 3 biji bawang merah [Beli di sini]
- 3 cm halia [Beli di sini]
Bahan rempah;
- 20 biji bunga cengkih [Beli di sini]
- 15 biji buah pelaga [Beli di sini]
- 4 batang kulit kayu manis [Beli di sini]
- 1 kuntum bunga lawang [Beli di sini]
- 1 helai daun salam [Beli di sini]
Cara-cara membuatnya;
1. Panaskan minyak masak. Tumis bahan menumis iaitu bawang putih dan bawang merah dan halia.
2. Masukkan bahan rempah. Masukkan bahan kisar. Masak sampai betul-betul masak. Kalau kurang masak, nanti kuah dia rasa tak best. Ini rahsianya nak buat sup pekat dan sedap.
3. Bila bahan kisar dah garing, masukkan tulang. Reneh dengan api perlahan setengah jam.
Cuba juga Nampak simple tapi boleh buat makan bertambah! Ibu boleh cuba bihun sup ‘bodo’ 5 bahan ini
4. Kemudian masukkkan 3 atau 4 liter air, kuatkan api. Bolehlah tambah air sehingga tulang tenggelam. Masukkan 1 daun salam, reneh 1 jam atas api dapur biasa.
5. Apabila cukup 1 jam reneh. Masukkan lobak merah, gula, garam dan perasa.
6. Tumbuk biji lada hitam dan lada putih. Masing-masing sukatan satu sudu makan saja. Kalau tulang masih keras. Tambah sikit air dan reneh lagi 30 minit.
7. Lagi beberapa minit nak matikan api dapur, boleh masukkan tomato, daun sup, bawang goreng dan perahan limau. Hidangkan bersama sambal kicap.
Sambal Kicap
Bahan bahan;
- 15 biji cili padi [Beli di sini]
- 3 ulas bawang putih [Beli di sini]
- 1/2 cawan kicap ABC atau kicap manis
- 1 sudu besar sos tomato [Beli di sini]
- 1 sudu kecil cuka makan [Beli di sini]
*Satukan semua bahan dan kisar.
Selamat mencuba!
Kredit: Hajar Mohd
Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!
Jangan lupa follow kami di Twitter, Instagram, YouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.
Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang!