ADAKAH anda penggemar makanan dari Korea seperti kimchi?
Kimchi disajikan sebagai lauk pauk, terdapat lebih daripada 300 jenis kimchi yang berbeza, bergantung pada ramuan sayuran utama yang digunakan dan kawasan atau musim di mana ia dibuat.
Macam mana nak buat? Senang je, tengok setiap gambar yang telah dikongsikan oleh Haerme Abd Rahman ini.
Bahan-bahannya:
- Lobak merah 1 biji
- Lobak putih 1 biji
- Buah pear 1 biji
- Udang kering 2 jemput
- Daun bawang
- Brown sugar 2 sudu besar
- Tepung beras 2 sudu besar
- Halia 2 sudu besar
- Bawang putih 2 sudu besar
- Bawang holand 1 biji
- Fish sauce 3 sudu besar
- Daun bawang
- Kubis panjang
- Cili serbuk agak-agak
- Cili flakes
- Garam
Cara-caranya:
1. Mula-mula cuci dulu kubis, selepas itu keringkan.
2. Masukkan garam celah-celah daun itu.. pastikan semua kena dengan garam dan rehatkan dia dalam 2 jam. Selepas itu kena cuci balik, jika tak dicuci akan jadi masin sangat.
Artikel berkaitan: Cara buat apam balik simple homemade sukatan cawan
3. Masukkan air dalam dua cawan, lepas tu campur tepung beras dan kacau sekejap.
4. Masukkan brown sugar, kacau hingga sebati.
5. Lepas itu, bolehlah kita campur semua bahan yang kat atas.
6. Masukkan serbuk cili dan cili flakes. Kacau hingga sebati.
7. Masukkan semua sayur tadi.
8. Ambik kubis tadi letakkan cili paste kat celah-celah daun itu.
9. Sudah siap, bolehlah masukkan dalam balang, letak di suhu bilik dahulu sehari. Apabila kelihatan berbuih sedikit, baru simpan dalam peti sejuk. Selepas dua hari baru boleh makan ya.
Selamat mencuba. Semoga bermanfaat.
Sumber : Haerme Abd Rahman via MAHN