DALAM kehidupan harian, kita pasti tidak terlepas dengan menikmati hidangan bergoreng.
Namun, kita perlu tahu bahawa penggunaan minyak masak dalam menyediakan hidangan bagi tumisan mahupun gorengan perlu dihadkan dalam masakan seharian.
Apatah lagi sekiranya minyak yang digunakan itu telah dipakai berulang kali.
Menurut Dr Ahmad Samhan, minyak masak yang digunakan berulang kali boleh mengundang risiko mendapat penyakit atherosclerosis iaitu salur darah tersumbat akibat menjadi keras dan tebal, penyakit hati, jantung, alzheimer, parkinson dan barah.
Katanya juga, minyak kitar semula tidak sesuai untuk masak makanan.
Berikut pesanan Dr Ahmad Samhan buat korang faham betul-betul berkaitan minyak untuk memasak.
1. Sebaiknya minyak masak digunapakai maksimum sehingga dua atau tiga kali sahaja.
Jika minyak berkenaan telah bertukar warna menjadi perang kehitaman, minyak berkenaan perlu dibuang.
3. Hati-hati menggunakan minyak masak dalam paket 1kg.
Kajian menunjukkan minyak dalam paket 1 kg ini tidak sihat mengikut piawaian yang ditetapkan Lembaga Minyak Sawit Malaysia.
Baca juga Risau elektrik melambung ketika cuaca panas? Ini panduan jimat TNB
4. Elakkan dari membeli minyak yang tidak dapat dipastikan pengeluarnya walaupun harganya adalah lebih murah.
6. Gunalah minyak yang mendapat pengesahan dari SIRIM sahaja untuk menjamin kesihatan kita.
Malah, mengikut kajian yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik dari Fakulti Perubatan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada tahun 2007 mendapati hampir 98% kandungan vitamin E dalam minyak akan musnah selepas lima kali digoreng.
Semoga bermanfaat.