RATU Elizabeth telah menduduki takhta diraja sejak tahun 1952, tempoh paling panjang pernah direkodkan dalam mana-mana sistem monarki British.

Sepanjang tempoh itu, baginda telah melangkaui belasan Perdana Menteri, hampir 20 acara Olimpik dan hampir 10 Pope.

Ratu Elizabeth juga menjadi ‘batu asas’ Komanwel , pengasas hampir 600 organisasi dan badan kebajikan, serta memainkan peranan penting dalam pakatan United Kingdom (UK) dengan banyak negara.

Jadi, pemergian Ratu Elizabeth akan membawa banyak perubahan, bukan sahaja kepada UK, tetapi juga kepada dunia.

Dengan kemangkatan Ratu Elizabeth II, berikut perubahan kepada institusi berkenaan;

1. Anaknya Charles menjadi raja dan isterinya Camilla menjadi Raja Permaisuri.

2. Gelaran Raja Permaisuri bagi Camilla ialah permintaan yang dibuat oleh ratu pada bulan Februari lalu, pada malam Jubli Platinumnya, menandakan 70 tahun di atas takhta.

“Dan apabila, pada kegenapan masa, anak saya Charles menjadi Raja, saya tahu anda akan memberikan dia dan isterinya Camilla sokongan yang sama seperti yang anda berikan kepada saya dan adalah keinginan ikhlas saya, apabila tiba masanya, Camilla akan dikenali sebagai Raja Permaisuri kerana dia meneruskan perkhidmatan setianya sendiri,” kata permaisuri itu.

3. Kenyataan itu menandakan kali pertama permaisuri itu secara terbuka menangani peranan menantunya dalam pemerintahan beraja masa depan.

Baca juga 8 fakta penting patut tahu mengenai Ratu Elizabeth II

Ratu Elizabeth II mangkat, Camilla pula menjadi Raja Permaisuri, 10 info berkaitan

4. Apabila Charles dan Camilla berkahwin pada tahun 2005, terdapat beberapa perdebatan tentang gelaran yang akan diambil oleh Camilla, apabila Charles menjadi raja.

5. Pada masa perkahwinan mereka, jurucakap pasangan itu mencadangkan dia akan mengambil gelaran Raja Permaisuri.

Iklan

6. Raja Permaisuri ialah gelaran yang diberikan kepada pasangan raja dan di bawah undang-undang UK, sesiapa yang berkahwin dengan raja akan segera menjadi itu dan dikenali sebagai permaisuri.

7. Terdapat beberapa kebimbangan orang ramai mungkin membenci Camilla yang dikenali sebagai Ratu Camilla, itulah sebabnya gelaran Raja Permaisuri ini dicadangkan.

8. Dengan restu permaisuri, Camilla kini akan dikenali sebagai Ratu Camilla kerana suaminya kini Raja Charles III.

9. Ketika permintaan ratu itu diumumkan, Camilla, 75, menyifatkan ia sebagai “penghormatan besar” untuk diberi gelaran Raja Permaisuri.

Iklan

10. Camilla berada di Balmoral bersama Charles dan ahli keluarga diraja yang lain pada hari Khamis apabila permaisuri mangkat pada sebelah petang, menurut Istana Buckingham.

Sumber: goodmorningamerica

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah yang menginspirasikan