AIMAN Athirah Sabu baharu sahaja diumumkan sebagai Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) yang diterajui Datuk Seri Nancy Shukri kini sudah lengkap dengan kehadiran timbalannya.

Baca juga: Nancy Shukri Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat kelapan, 8 info menarik mengenainya

Berikut enam info menarik mengenai Aiman Athirah Sabu:

1- Aiman Athirah berusia 50 tahun.

2-Beliau juga dikenali dengan nama Raj Munni Sabu.

3- Memiliki Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial (Major Sains Politik dan Minor Pengajian Islam) dengan kepujian dari Universiti Sains Malaysia.

4-Merupakan Ahli Parlimen Sepang.

5-Ahli Dewan Negara Parlimen Malaysia (Lantikan Yang Dipertuan Agong) 2018 hingga 2021

6-Merupakan Setiausaha Kehormat Majlis Senator Malaysia (2019-2022).

Iklan

7-Aktif dalam aktiviti kemasyarakatan dan merupakan Penaung Persatuan Wanita Penyayang Sabah (PENYAYANG) dan Naib Pengerusi Majlis Perunding Wanita Islam Malaysia (MAWAR) pada tahun 2018 hingga 2020.

8-Beliau juga C (AWAN) Nasional dan pernah bertugas sebagai Setiausaha Sulit Kanan kepada Datuk Wira Dr Mohd Hatta Mohd Ramli, Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan pada tahun 2018.

9-Terkenal dengan kegigihan, kaki Aiman Athirah pernah digilis kereta ketika turun padang bertemu pengundi di sebuah pasar semasa berkempen Pilihan Raya Umum Ke-15 baru-baru ini. Meskipun jarinya tercedera, ia tidak memudarkan semangat beliau.

Iklan

10-Terlibat aktif di dalam politik sejak tahun 1990, Aiman Athirah adalah ahli politik Parti Islam Semalaysia (PAS) sebelum menyertai AMANAH.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.