UMUM maklum setiap tahun, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan mengisytiharkan kadar dividen tahunan 2021 pada awal suku pertama tahun tersebut, iaitu dalam pertengahan atau penghujung bulan Februari atau awal Mac.

Semua ahli akan dimaklumkan mengenainya melalui media massa, termasuklah media sosial rasmi seperti Facebook dan Twitter.

Jangan lupa follow Sinarplus di Instagram! 

Pada 2 Mac lalu, lembaga KWSP mengumumkan kadar dividen sebanyak 6.10 peratus untuk Simpanan Konvensional, dengan jumlah agihan sebanyak RM50.45 bilion; dan 5.65 peratus untuk Simpanan Shariah, dengan jumlah agihan RM6.27 bilion, menjadikan jumlah agihan terkumpul untuk 2021 sebanyak RM56.72 bilion.

Untuk makluman, korang sudah boleh membuat semakan dividen KWSP ini kerana ia mula dikreditkan ke akaun mulai 6 Mac 2022.

Selain itu, ahli juga digalakkan membuat semakan dividen secara online melalui i-Akaun.

Solomon berkata langkah kerajaan itu akan mengakibatkan kehilangan dividen terkumpul dan dividen tahunan dalam jangka panjang. Masing-masing ada hak dan pandangan masing-masing. Sinar Plus harap bagi yang akan mengambil tindakan mengeluarkan akaun simpanan tersebut gunakanlah sebijaknya. Setiap orang pasti ada ‘cerita’ nya yang tersendiri. Jadi, tepuk dada tanya selera. Sama-sama kita doakan agar wabak ini akan segera menemui penawar dan dunia kembali bebas dari jangkitan virus yang bergelar Covid-19!

Justeru, ini cara membuat semakan tersebut;

1. Layari www.kwsp.gov.my

2. Pergi kepada ikon Login

3. Masukkan ID & Kata Laluan yang telah didaftarkan

4. Klik View Details di bahagian menu Dividen

5. Perincian Dividen tahun 2020 akan dipaparkan

Iklan

*Bagi korang yang belum mempunyai i-Akaun, pastikan daftar terlebih dahulu.

Baca juga [VIDEO]KJ kongsi 5 kelonggaran SOP Covid-19 bermula Mac

Aplikasi i-Akaun

Iklan

Selain melayari laman web KWSP, i-Akaun juga boleh diakses dengan lebih cepat dan mudah melalui

  • Aplikasi i-Akaun di Google Apps Store
  • Aplikasi i-Akaun di Apple Apps Store

Untuk maklumat lanjut berhubung pendaftaran i-Akaun di http://www.kwsp.gov.my/portal/ms/member/online-services atau boleh menghubungi 03-89226000.

Semoga bermanfaat!