Berita baik! Akaun KWSP Fleksibel boleh diakses bila-bila masa, 8 info wanita perlu tahu

A
A
A

PENGELUARAN wang persaraan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sering kali menjadi oleh warga maya.

Berita baik, pada pembentangan Belanjawan 2024, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan akaun ahli tabung simpanan berkenaan akan distrukturkan semula untuk memperkasa tabungan persaraan mereka.

Perkara itu diumumkan Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan. Berikut 10 info menarik mengenainya:

1-Anwar berkata antara langkah akan diambil adalah dengan memperkenalkan Akaun Fleksibel KWSP sebagai akaun baharu yang boleh diakses ahli pada bila-bila masa.

2-Julai lalu, media melaporkan KWSP mengutarakan cadangan untuk memperkenal Akaun 3 yang membolehkan pengeluaran simpanan dibuat pada bila-bila masa.

3-Menerusi laporan berkenaan, Ketua Pegawai Strategi KWSP, Nurhisham Hussein berkata, Akaun 3 masih di peringkat perbincangan dan boleh direalisasikan dalam masa dua tahun.

Baca juga: Alhamdulillah, kadar maksimum Sumbangan Tunai Rahmah (STR) naik RM3,700, bayaran pertama Februari, 10 info perlu tahu

4-Akaun 3 yang dicadangkan itu akan berfungsi seperti akaun simpanan dan ahli boleh mengeluarkan simpanan mereka pada bila-bila masa.

5-Nurhisham berkata kadar simpanan yang diperuntukkan bagi Akaun 3 mungkin membabitkan antara lima hingga 10 peratus.

6-Dengan adanya Akaun 3 yang fleksibel, peratusan caruman bagi Akaun 1 juga akan dinaikkan.

7-Malah, ahli juga akan mempunyai opsyen untuk memindahkan dana simpanan daripada Akaun 3 ke Akaun 1 dan Akaun 2.

8-Memandangkan Akaun 3 akan bertindak sebagai dana kecemasan, Nurhisham berkata ia mungkin akan menawarkan dividen yang lebih rendah berbanding dua akaun lain.

Baca juga: ‘Hutang mesti dibayar,’ rebut 3 kategori diskaun bayaran balik pinjaman PTPTN

Tidak hanya itu, Perdana Menteri juga turut mengumumkan had caruman padanan kerajaan di bawah program i-Saraan KWSP ditingkatkan kepada RM500 setahun terhad kepada RM5,000 seumur hidup.

Manakala had caruman padanan kerajaan di bawah program i-Suri KWSP pula ditingkatkan kepada RM300 setahun, terhad kepada RM3,000 seumur hidup.

Selain itu, program i-Sayang KWSP juga akan diperluas untuk turut membolehkan isteri

memindahkan dua peratus caruman KWSP syer pekerja kepada suami.

Sumber: Mstar, Astro Awani

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramThreadsYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mallsekarang! 

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang