#SiBibirMerah: Jerut anak, pukul suami, wanita perlu bijak hadapi tekanan

wanita
wanita
A
A
A

AKHIR-AKHIR ini banyak kes melibatkan kaum wanita dilaporkan bertindak di luar kawalan diri.

Seperti kejadian di Taman Bukit Tropika, Yong Peng, Johor baru-baru ini, kanak-kanak perempuan yang berusia 11 tahun itu ditemui mati di sebuah rumah dipercayai dijerut ibu kandungnya.

Satu lagi kes tragis juga terjadi minggu lalu, suami ditemukan maut, terbaring dalam rumah di Flat Nipah, Taman Daya, Johor dipercayai dipukul isteri.

Kehidupan sebagai seorang wanita tidak dapat mengelak hakikat bahawa terdapat banyak tekanan sosial yang harus diterima.

Berkenaan pendidikan, pekerjaan, hingga perkahwinan, tidak kira berapa umur kita, sentiasa ada tekanan baru yang kita terima.

Jika kita dikelilingi oleh orang yang menyokong dan tidak menghakimi, itu adalah hadiah yang luar biasa.

Masalahnya ialah apabila persekitaran kita terus 'menyesakkan' kita dan memberi banyak tekanan, sukar untuk menjaga semangat kita dan kekal kuat.

Untuk menjadi wanita yang kuat, ada usaha yang perlu kita lakukan. Adakah ia mudah? Mungkin mudah, mungkin tidak.

Walau bagaimanapun, sentiasa ada cara yang boleh kita pilih untuk menjadi wanita yang kuat. Antaranya;

1. Berhenti menyalahkan keadaan

"Jika anda berasa hilang, kecewa, lesu, atau lemah, kembalilah kepada diri anda sendiri, kepada siapa anda, di sini dan sekarang dan apabila anda sampai di sana, anda akan mendapati diri anda, seperti bunga teratai yang mekar penuh, walaupun dalam kolam berlumpur , cantik dan kuat."― Masaru Emoto, Secret Life of Water

Selagi kita tidak terus menyalahkan atau mengutuk keadaan, kita boleh melakukan yang lebih baik dalam hidup. Ada kalanya ia memerlukan kita untuk bersabar dan meminta kita menunggu dan bersabar lebih lama.

Selagi kita tidak putus asa atau putus asa, pasti ada titik terang yang akan menyapa kita. Jangan terus menyalahkan keadaan. Hanya fokus pada pilihan terbaik yang boleh kita buat sekarang.

Baca juga Wanita boleh dakwa pihak ketiga ‘perosak’ rumah tangga, ini penjelasan peguam

Ya! wanita masih perlukan lelaki. Impi yang menghargai, bukan mendera emosi

2. Bina motivasi baru

"Parut saya mengingatkan saya bahawa saya sememangnya terselamat daripada luka terdalam saya. Itu sendiri adalah kemajuan. Dan mereka mengingatkan sesuatu yang lain juga. Mereka mengingatkan saya bahawa kerosakan yang dialami oleh kehidupan saya, di banyak tempat, menjadikan saya lebih kuat dan lebih tabah. Apa yang menyakitkan saya pada masa lalu sebenarnya membuatkan saya lebih bersedia untuk menghadapi masa kini."- Steve Goodier

Menerima pelbagai tekanan memang menyesakkan. Kita boleh sedih dan membiarkan emosi negatif mengalir. Lama kelamaan air mata akan kering. Kesakitan akan hilang. Perlahan-lahan rasa sedih itu akan hilang.

Walaupun mungkin masih ada luka hati yang belum sembuh, tetap bersyukur pada diri sendiri. Terima kasih kerana bertahan dan berjuang. Cipta motivasi hidup baharu dan bawa makna baharu dalam hidup anda.

3. Mencapai sasaran baharu

"Setiap cabaran yang anda hadapi hari ini menjadikan anda lebih kuat esok. Cabaran hidup bertujuan untuk menjadikan anda lebih baik, bukan pahit."― Roy T. Bennett, The Light in the Heart

Tidak mustahil untuk melakukan sesuatu yang semua orang boleh nikmati. Tidak mungkin untuk memastikan setiap tindakan yang kita lakukan dapat menggembirakan dan memuaskan hati semua orang.

Tekanan sosial akan sentiasa ada. Tetapi daripada meratapi nasib atau kehidupan, lebih baik meletakkan sasaran baru. Buat pencapaian baru untuk meningkatkan kekuatan kita dan dapat berdiri lebih teguh di atas kaki sendiri.

4. Cipta erti kehidupan tersendiri

Memetik buku Man's Search for Meaning oleh Viktor E. Frankl, tinjauan pendapat umum yang dijalankan di Perancis beberapa tahun lalu menunjukkan bahawa 89 peratus peserta mengakui bahawa manusia memerlukan "sesuatu" untuk hidup.

Tambahan pula, 61 peratus mengakui bahawa mereka sanggup mati untuk sesuatu atau seseorang.

Kita perlu mempunyai makna dalam hidup untuk bahagia. Cipta makna dalam hidup anda sendiri dan pegang serta perjuangkannya dengan baik.

Jadi, akan sentiasa ada kekuatan baru yang anda akan dapati dalam perjalanan hidup.

Baca juga Wanita dibunuh kejam, mayat mangsa diikat dan dicampakkan dalam kolong. Ini kronologi kes mengerikan

5. Bersikap baik kepada diri sendiri

Dunia tidak akan berhenti berputar hanya kerana kita merasakan kita mempunyai masalah yang begitu besar. Dunia akan terus berputar.

Masa akan terus bergerak ke hadapan. Hidup mungkin susah. Jumlah tekanan sosial boleh membuat diri anda sangat letih.

Walaupun begitu, tetap luangkan masa untuk berbaik sangka dengan diri sendiri. Kadangkala berehat dan berseronok boleh menjadi senjata baharu untuk menjadi lebih kuat.

Semoga apa jua masalah dan tekanan yang dihadapi ketika ini dapat membentuk peribadi anda menjadi lebih kuat.

Juga, terima kasih wanita, kerana anda berjuang untuk sampai ke tahap ini mungkin untuk diri sendiri, suami, keluarga mahupun anak-anak!

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk cerita-cerita yang ohsem dan menghiburkan.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang