Kurangkan risiko, Azlan Typewriter belum sedia anjur rumah terbuka

AZLAN TYPEWRITER
AZLAN TYPEWRITER
A
A
A

BIARPUN negara kini berada dalam fasa peralihan ke endemik dan pelaksanaan prosedur operasi standard (SOP) yang lebih mudah, namun vokalis Azlan & Typewriter, Nor Azlan Rosle Sallehudin atau Azlan Typewriter memilih untuk mengambil langkah berjaga-jaga.

Menurut Azlan, 39, meskipun kes Covid-19 semakin menurun, dia enggan mengambil risiko kesihatan dengan mengadakan rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri.

Jelas penyanyi Jangan Khianati Aku itu, dia lebih selesa untuk terus menjaga diri dengan mengamalkan kesederhanaan dalam kebebasan, walaupun tiada sekatan dikenakan untuk melakukan ziarah mahupun rumah terbuka.

“Saya rasa cukuplah jika kami beraya di rumah keluarga saja. Jika buat rumah terbuka, nanti bila ramai-ramai datang, entah apa boleh jadi.

“Bagi saya, apabila kita diberikan kebebasan, biarlah bersederhana, cukup dengan beraya di rumah keluarga saja.

“Sederhana dalam kebebasan lebih baik,” katanya yang menyambut Aidilfitri di Kota Tinggi, Johor minggu lalu.

Azlan sebelum ini pernah kehilangan bapa, Sallehudin Che Ani yang meninggal dunia akibat jangkitan Covid-19 pada Ramadan tahun lalu.

Biarpun sudah setahun, namun ‘kesakitan’ kehilangan insan tersayang itu masih dirasai.

“Walaupun hubungan kami tidak rapat kerana arwah tidak menjaga saya sejak kecil, tetapi saya tidak wujud tanpa beliau.

“Ibu bapa saya telah berpisah, tetapi kami selalu berhubung sebagai anak dan bapa.

“Kami selalu juga berjumpa dan bila raya, saya tetap akan menziarahi arwah. Cuma sejak tahun lalu, suasana itu sudah berbeza,” ujarnya.

Dalam pada itu, mengulas mengenai keputusan kerajaan yang dalam proses persediaan beralih ke fasa endemik, Azlan berkata, dia merasakan belum benar-benar yakin untuk bergerak bebas.

“Jika nak katakan yang kita sudah berada dalam fasa selamat pun belum lagi.

“Kerana jika dah, kita pasti tak ada isu dengan pelitup muka,” katanya.

Kerajaan sebelum ini mengumumkan Malaysia sedang berada dalam fasa peralihan ke endemik dan rakyat harus belajar hidup bersama dengan Covid-19 seiring dengan pembukaan semula sektor ekonomi.

Memahami risiko penularan virus tersebut, kerajaan menyarankan orang ramai mengamalkan langkah-langkah kesihatan awam dan sentiasa berhati-hati dalam melaksanakan aktiviti harian demi memastikan diri dan keluarga kekal selamat.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca