Masuk Jawi imbau kenangan berkhatan cara lama

A
A
A

FILEM tempatan yang mengangkat bergenre kanak-kanak boleh dikatakan agak kurang dihasilkan. Bagaimanapun, ia bukan penghalang buat syarikat produksi Wandet Film Production untuk menghasilkan sebuah filem genre sedemikian.

Apa yang menariknya, filem bertajuk Masuk Jawi itu mengangkat kisah karenah kanak-kanak yang akan berkhatan (bersunat).

Penerbitnya, Wan Mahadzer Wan Abdullah atau lebih sinonim dengan Wandet berkata, idea untuk menghasilkan filem ini tercetus apabila mereka ingin mengembalikan nostalgia penonton sewaktu kanak-kanak.

“Memang tidak banyak drama atau filem yang memaparkan kisah nostalgia yang cukup dekat dengan hati penonton.

“Apatah lagi, proses berkhatan ini akan dilalui oleh semua kanak-kanak terutamanya lelaki dengan pelbagai ragam dan kami rasa ia satu kisah yang menarik untuk dipaparkan,” ujarnya.

Tambah Wandet, dalam filem berkenaan juga memaparkan majlis dan cara berkhatan mengikut adat tradisi lama yang dikenali sebagai ‘Masuk Jawi’.

Masuk Jawi mengisahkan ragam tiga sahabat iaitu Tat, Ery dan Shamim yang sudah empat kali melarikan diri daripada berkhatan.

Pelbagai helah yang telah dilakukan oleh tiga sekawan ini semata-mata untuk melarikan diri daripada berkhatan dengan pelbagai ragam sehingga menyebabkan huru hara dalam kalangan penduduk kampung.

Diarahkan oleh Che Mie, Masuk Jawi menampilkan barisan pelakon seperti Zainol Ismail, Fendi Seman, Zul Ghani, Amirul Rahman, Muhammad Daffie, Muhammad Haziman, Cik Hawa Fasha, Fiesha Sha, Nur Hanim, Anne Adorra, S. Azali dan Ropie.

Filem Masuk Jawi turut menampilkan Ropie sebagai bintang utama.

Mengenai pemilihan para pelakon pula, Wandet memberitahu pihaknya turut membuat sesi ujibakat untuk membintangi filem berkenaan.

“Untuk filem ini kami memang mengutamakan bakat-bakat baru serta turut dibarisi pelakon yang lebih berpengalaman seperti Ropie, Fendi Seman dan Zainol Ismail.

“Kebanyakan pelakon yang dipilih juga berasal dari Kedah memandangkan 100 peratus dialognya menggunakan loghat utara,” jelasnya yang menyatakan lokasi penggambaran dibuat di sekitar Jitra, Kedah.

Sementara itu, Che Mie selaku pengarah pula mengakui ia memberi cabaran tersendiri ketika mengarahkan filem Masuk Jawi.

Jelasnya, biarpun berhadapan dengan beberapa kekangan termasuk situasi pandemik Covid-19 yang melanda sekarang ini, namun dia bersyukur apabila filem berkenaan dapat diselesaikan mengikut jadual.

"Antara cabaran utama adalah untuk membentuk karakter terutama sekali pelakon-pelakon baharu ini.

"Bagaimanapun, mereka semua telah memberikan komitmen yang terbaik dan ia serba sedikit membantu melancarkan proses penggambaran.

"Begitu juga dengan kekangan bajet untuk menyiapkan filem ini, tetapi saya faham dengan situasi sekarang kami tetap berusaha untuk hasilkan yang terbaik,” ujarnya mengenai filem yang menggunakan bajet RM350,00 itu.

Masuk Jawi sudah berada di Pawagam Rumah Anda, Astro First bermula 17 Jun 2021 dan untuk melanggan sila ke saluran Astro 480 atau boleh distrim di Astro Go serta On Demand.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca